Rănit în Revoluţie: „Tinerii de astăzi nu înţeleg cum e să nu fii liber“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul „Stâlpi împuşcaţi“ a fost ridicat în memoria celor 12 ucişi în Piaţa Unirii / Foto: Caius Raţiu

Revoluţionarii spun că cel mai important lucru câştigat în `89 a fost libertatea. Dorel Lăpuşan, unul dintre răniţii din timpul Revoluţiei, la Cluj, povesteşte cum „libertatea“, pentru care s-a murit în decembrie 1989, a devenit un lucru obişnuit.

Dorel Lăpuşan a fost primul care a ajuns la spital, la Urgenţe, pe strada Clinicilor, lovit de gloanţe în timpul revoluţiei din ’89 la Cluj-Napoca. Sosirea sa acolo, rănit, a stârnit agitaţie în rândul medicilor. „Se trage! Se trage în centru“ se auzeau mulţi vorbind. Avea pe atunci 25 de ani şi ieşise în stradă „pentru libertate“. Rana i-a fost închisă cu 30 de copci.

IPOTEZĂ Marii revoluţionari din balconul Operei au fost drogaţi cu pastile energizante

Lăpuşan a fost împuşat în Piaţa Unirii, în stradă. „Eram vreo 15-20 de oameni în stradă. Erau foarte mulţi, mult mai mulţi, însă, pe trotuare, iar soldaţii, cu muniţie de război, erau în faţa noastră. Nemeş (Călin, unul dintre martirii căzuţi la Cluj în `89) şi-a dat haina jos şi cu pieptul gol s-a îndreptat către ei. S-a deschis focul. Dintr-odată toată lumea s-a împrăştiat, s-a ascuns, a căutat adăpost. Eu m-am aruncat după un gard viu care era pe atunci în piaţă, lângă intersecţie. Atunci am simţit că m-a lovit ceva în burtă. Mi-am dat seama că am fost împuşcat“, îşi aduce aminte bărbatul. S-a ridicat şi a fugit spre statuia lui Matei, vreo 20 de metri, după care s-a prăbuşit.

„Am fost luat de doi tineri, iar o doamnă mi-a dat un fular să îl pun pe rană. Cei doi au reuşit să oprească o maşină şi să îl roage pe şofer să ne ducă la spital. Între timp în piaţă apăruseră scutierii“, spune revoluţionarul.

Dorel Lăpuşan a depus o coroană de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor. (Foto: Caius Raţiu)



„Aş ieşi din nou în stradă“


Lăpuşan, care lucra la acea vreme la fabrica 7 Februarie ca electrician, auzise că începuse revoluţia şi despre incidentele din ţară de la radio, pe Europa Liberă. A pornit înspre centrul oraşului ca să se alăture celorlalţi clujeni ieşiţi în stradă. A fost prima victimă ajunsă la spital după ce soldaţii din Piaţa Unirii au deschis focul. Spune că ar ieşi din nou în stradă dacă ar fi aceeaşi conjunctură şi că, după 21 de ani, cel mai important lucru câştigat rămâne libertatea. Are 46 de ani şi un băiat în clasa a patra.  „E prea micuţ să înţeleagă ce mi s-a întâmplat şi ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Nici cei mai mari decât el nu înţeleg“, explică bărbatul.

La ora de istorie

În ultimele săptămâni a fost invitat, împreună cu alţi revoluţionari, de către profesorii unor licee din Cluj să le povestească elevilor cum s-au desfăşurat acele zile şi ce a trăit. „Tinerii din ziua de astăzi nu înţeleg cum e să nu ai libertate. Cum e să fii dispus să îţi dai viaţa pentru libertate. Să nu poţi să îţi cumperi un săpun, o pereche de pantaloni, să nu poţi să călătoreşti ca acum sau să vorbeşti ceea ce vrei să vorbeşti“, remarcă revoluţionarul.

Astăzi a fost unul dintre cei care au participat la marşul revoluţionarilor, prin care s-au marcat 21 de ani de la Revoluţie în Cluj. A depus o coroană la Cimitirul Eroilor şi a aşezat lumânări pe mormintele celor care au căzut lângă el, răpuşi de gloanţe. Pe 21 decembrie, în Piaţa Unirii, 12 persoane au murit. 26 de oameni au murit şi 65 au fost răniţi în urma incidentelor din decembrie 1989 care s-au desfăşurat în oraş.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU EVENIMENTELE ÎNTÂMPLATE ASTĂZI

Câteva zeci de participanţi la marş


Aproximativ 70 de clujeni au participat astăzi la marşul care a început la ora 10 pe strada Horea, lângă fostul Hotel Astoria. După o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane participanţii s-au îndreptat spre Piaţa Unirii, la monumentul „Stâlpi împuşcaţi“, după care şi-au continuat drumul spre Cimitirul Eroilor. Acolo a avut loc o slujbă de pomenire şi reprezentanţi ai forţelor de ordine, armatei şi administraţiei locale şi judeţene au depus coroane de flori.

Pancarte cu mesajul "Eroii nu mor niciodată" pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (Foto: Caius Raţiu)