Olimpiada Internaţională de Matematică de 1 milion de euro. Va fi prezent fiul preşedintelui Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un efectiv de 80 de jandarmi şi 60 de poliţişti va asigura securitatea celor 615 participanţi la Olimpiada Internaţională de Matematică din Cluj-Napoca. Printre aceştia se va număra şi fiul preşedintelui Siriei, Hafez al-Assad.

Un efectiv de 80 de jandarmi şi 60 de poliţişti va asigura, zilnic, securitatea celor 615 participanţi la Olimpiada Internaţională de Matematică din Cluj-Napoca, care a început ieri la Cluj-Napoca şi  se va desfăşura până pe 14 iulie la Sala Polivalentă. Printre aceştia se va număra şi fiul preşedintelui Siriei, Hafez al-Assad, a confirmat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus. Acesta a mai declarat la o conferinţă de presă că organizarea Olimpiadei a costat 1 milion de euro, 50% din sumă provenind din sponsorizări, restul banilor fiind asiguraţi de Ministerul Educaţiei. 

Sebastian Clinţan, şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, instituţie care va asigura securitatea evenimentului a susţinut că pe lângă cei 80 de jandarmi şi 60 de poliţişti, instituţia va primit sprijin şi de la structura specializată a Jandarmeriei de la Bucureşti. „Vom asigura securitatea fiecărui participant pe toată desfăşurarea olimpiadei. Nu e vorba despre măsuri speciale, ci e vorba despre aceleaşi măsuri care sunt luate şi în cazul altor evenimente precum Electric Castle sau Untold”, a spus Cliţan. Din delegaţiile oficiale vor face parte circa 1300 de persoane din 114 ţări.    

Aflată la a 59-a ediţie, Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce în 2018 în România. Cluj-Napoca organizează anul acesta cea de-a VI-a ediţie românească a concursului iniţiat în 1959 la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare competiţie din domeniul ştiinţelor exacte care va reuni începând de marţi, 3 iulie 2018, 114 ţări ale lumii şi 615 concurenţi, 263 de lideri, deputy-lideri şi observatori, aproximativ 900 de invitaţi străini, peste 300 de voluntari şi un număr aproximativ de 100 de persoane implicate în organizarea de zi cu zi, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean. 

România şi Bulgaria, singurele ţări din lume care au participat la fiecare ediţie

Încă din anul 2013, România a prezentat juriului Olimpiadei Internaţionale intenţia de a organiza pentru a VI-a oară competiţia în România, având în vedere importanţa anului 2018 pentru istoria României, anul Centenarului. 

Preşedintele de onoare al Olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar la Cluj-Napoca, preşedintele secţiei de matematică a Academiei Române şi membru al primei echipe a României la prima ediţie a Olimpiadei din 1959, de la Braşov. 

România şi Bulgaria sunt sigurele ţări ale lumii care au participat fără întrerupere la fiecare ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

Liderii, conducătorii delegaţiilor sunt parte din juriul IMO, cei care decid problemele pe care le vor primi elevii în olimpiadă. Aceştia se vor întâlni în peste 10 şedinţe de juriu, urmând ca în final, după discuţii şi vot în plen, să stabilească cele 6 probleme de concurs, urmând ca apoi să le traducă în limba ţării respective. 

6 probleme

Cele 6 probleme, câte trei pentru fiecare zi, sunt alese de către experţi internaţionali, dintr-un set de probleme şi sunt publicate într-o broşură confidenţială. 

Deputy leaderii, însoţirii concurenţilor răspund eventualelor întrebări înaintea concursului şi, de obicei, participă la evaluarea lucrărilor concurenţilor şi la stabilirea notei finale, împreună cu experţii români.

108 lideri şi tot atâţia deputy-lideri din toate ţările participante, sunt aşteptaţi să sosească la Cluj-Napoca, începând cu 3 iulie 2018.

Deschiderea oficială – 7 iulie 

Voluntarii IMO 2018 vor aştepta toate delegaţiile la aeroport pentru a fi conduse în locaţiile de cazare.

Data oficială de sosire a concurenţilor este sâmbătă, 7 iulie 2018, iar Deschiderea Oficială a Olimpiadei va avea loc duminică, 8 iulie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Intrarea este permisă doar celor implicaţi în desfăşurarea evenimentului, în baza acreditării. Publicul larg va putea urmări festivităţile live, pe TVR Cluj, co-producătorul Olimpiadei, dar şi pe TVR 3 şi TVR Internaţional, precum pe canalele celorlalte televiziuni partenere.

,,Încredinţarea acestui eveniment Clujului este o recunoaştere a performaţei şcolii clujene, a colaborării interinstituţionale corecte şi eficiente şi a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educaţiei. Le mulţumim tuturor pentru implicare şi suntem convinşi că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediţie românească a Olimpiadei Internaţionale de Matematică un eveniment educaţional de referinţă la nivelul competiţiei ştiinţifice, ca mărturie a consolidării rolului educaţiei la Cluj-Napoca”, afirmă Valentin Claudiu Cuibus, inspector şcolar general al I.Ş.J. Cluj.