FOTO VIDEO Cadoul Principesei Margareta pentru români: „Crăciunul regal“, o carte despre cum au trăit monarhii României sărbătorile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Radu la Cluj  FOTO: Florina Pop

Aflat la Cluj într-o vizită, Principele Radu, venit împreună cu Principele Nicolae, a declarat că scrie alături de Principesa Margareta o carte despre toate cele 150 de Crăciunuri sărbătorite de Familia Regală în România. Cartea va fi lansată până la sfârşitul acestui an.

După ce a făcut o vizită la Transylvania College, o şcoală internaţională unde învaţă copii de pe aproape toate continentele, Principele Duda le-a spus jurnaliştilor că Familia Regală pregăteşte un cadou pentru români. Este vorba de o carte.

„Scriu o carte cu Principesa Margareta, carte care se numeşte Crăciunul Regal. Ne-am gândit să o oferim societăţii româneşti pentru acest Crăciun din 2013, când avem norocul să avem lângă noi un suveran de 92 de ani. Ne-am gândit să oferim societăţii civile o carte despre toate cele 150 de Crăciunuri regale pe care România le-a avut în istoria ei“, a afirmat Principele Radu.

Alteţa Sa Regală a mai spus că, în documentarea pe care a făcut-o, a dat peste două istorisiri, reale, care l-au impresionat.

Prima îi are ca personaje pe Regele Ferdinand, care, imediat după Marea Unire, de Crăciunul anului lui 1919 ori 1920, a plecat împreună cu Principele moştenitor Carol al II-lea, ca să inaugureze 150 de biblioteci rurale şi orăşeneşti din ţară. „150 de clădiri pline de cărţi pentru comunităţile rurale şi cele din micile oraşe ale vremii“, a subliniat Principele Radu.

A doua întâmplare care l-a uimit se referă la o altă acţiune caritabilă a Familiei Regale: Carol al II-lea, prin anii 1937 sau 1938, împreună cu fiul său, actualul Rege Mihai, s-au dus de Crăciun prin ţară, cu trenul, ca să împartă 1.500 de cărţi ţăranilor din cele mai defavorizate zone ale României.

„Nimic din ceea ce facem noi azi, susţinerea cărţilor copilăriei, activităţi de caritate ale Principesei Margareta, 12 vizite externe publice pe an, volume publicate, nimic din toate acestea nu e nou“, a amintit Principele Radu.

Oaspetele a vorbit şi despre lipsa de modele din România, dar şi despre cât de dureros, dar şi fascinant, e să serveşti un prezent „care nu doreşte să aibă habar şi care nu ştie ce să facă exact cu acele părţi din organismul societăţii care contează cel mai mult”. Alteţa Sa Regală a criticat diplomat faptul că autorităţile nu atrag cum ar trebui investitorii străini:

„Am fost de multe ori întrebaţi dacă avem nevoie de flexibilitate sau imaginaţie ca să reinventăm regalitatea apărând în faţa camerelor de luat vederi preluând sloganul de genul: «Investitori străini, veniţi şi investiţi în ţara noastră!».
Lumea pierde din vedere faptul că nimic din toate acestea nu au fost inventate de noi. (…)
Regina Maria, aflată în Manhattan, după o primire spectaculoasă în faţa a 300.000 de oameni pe 5 Avenue, le-a spus celor de la Camera de Comerţ din New York: «Investitori americani, veniţi şi investiţi în ţara mea!». Acest slogan nu numai că seamănă cu limba anului 2013, dar e un slogan care lipseşte în anul 2013 din iniţiativa celor care fac serviciul public ca autoritate politică ori administrativă într-o Românie care nu are modele sau le are şi nu le caută unde trebuie“.

Oaspeţii regali au vizitat apoi două expoziţii, una cu imagini inedite din colecţia de carte veche a Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj şi alta cu documente din CNSAS (expoziţie numită „Regele urmărit“) despre cum îl urmăreau comuniştii pe Regele Mihai.

„Membrii Familiei Regale ştiu mai multe decât pot spune. Însă ce vă pot spune e că nimic din ceea ce se spune acolo, în acea expoziţie, nu e exagerat“, a afirmat Principele Radu.

La BCU Cluj, Principele Radu a fost primit de un grup de regalişti care aveau steaguri tricolore cu stema regală pe ele. Aceştia i-au şi cântat oaspetelui.

După vizitarea celor două expoziţii, musafirii au plecat în Parcul Central din Cluj, unde, la Casino, Principele Radu şi-a lansat cartea „Trei poduri peste lume“, volum lansat şi la Bucureşti, Buzău, Alba Iulia şi Arad.

Mai puteţi citi:

UPDATE FOTO VIDEO Vizită regală la Cluj. Principele Radu: ”Suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care cumpără cărţi. E o realitate neplăcută”

FOTO „Regele urmărit“. Documente din dosarele Securităţii despre Regele Mihai I al României

FOTO Principele Radu al României a primit în dar un butoi de vin şi o icoană din partea locuitorilor satului Regina Maria, din Soroca

Principele Radu şi-a lansat ultimul volum la Buzău, oraşul unde a îndeplinit stagiul militar

Principele Radu al României lansează volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”