Familia din Cluj cu 5 perechi de gemeni. Doi băieţi s-au născut când Regele Ferdinand împlinea 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Clujul anului 1930, pe o stradă ce aducea mai mult cu o uliţă de sat, locuia Vasile Lobonţiu care era tatăl a cinci perechi de gemeni. O pereche de gemeni a venit pe lume când Regele Ferdinand împlinea 60 de ani (1925), iar o alta, pe 10 noiembrie 1928, când ardeleanul Iuliu Maniu fusese numit prim-ministru.

În cartierul Mărăşti, „poarta“ Clujului dinspre Bistriţa şi Baia Mare, trăia în 1930 familia Lobonţiu pe o „ulicioară cu case rare şi grădini frumoase“. Bărbatul, Vasile Lobonţiu, era de profesie birjar, iar în timpul liber, grădinar. Avea o casă pe strada Iazului, stradă care există şi azi, şi o familie numeroasă. Soţia sa născuse 10 gemeni, veniţi pe lume în cinci serii.

Istoricul Vasile Lechinţan scrie, în cartea „Legendele Clujului“ (2010), un text numit „O familie cu cinci perechi de gemeni (1930)“. În material vorbeşte despre un reporter de la ziarul „Patria“ care a făcut un articol cu acest clujean mândru că nevasta i-a adus pe lume atâţia copii.

Bărbatul i-a povestit jurnalistului că imediat după Unire s-a cununat cu o „modestă fată de ţăran“ cu care trăia „în cea mai mare armonie“ şi că era mândru că are o familie atât de numeroasă.

„I-au fost prezentaţi copiii (n.r. jurnalistului): patru mai mărişori, alţii trei mai micuţi“ şi doi recent veniţi pe lume. Omul i se adresează reporterului cu durere că o fetiţă, sărăcuţa de ea, i-a murit, dar că dacă ar avea încă pe atâţia copii, tot nu s-ar speria“, scrie Lechinţan.

Primii născuţi aveau, în 1930, 9 ani. „Pe urmă, tot cam la un an şi jumătate (n.r. din 1921 când venise pe lume prima pereche de gemeni), veneau ceilalţi“, adaugă autorul textului.

Aşa arăta centrul Clujului în 1930, strada Universităţii mai exact FOTO: pagina de Facebook a Vechiului Cluj

Doi băieţi s-au născut când Regele Ferdinand împlinea 60 de ani, adică pe 24 august 1925, „spunea cu mândrie tatăl copiilor“.
Următorii doi au venit pe lume pe 10 noiembrie 1928, odată cu „venirea scumpului nostru preşedinte (al Partidului Naţional Ţărănesc şi al Consiliului de Miniştri) Iuliu Maniu în fruntea ţării“.

Vasile Lobonţiu i-a spus jurnalistului că el e „naţional-ţărănist“ (ca şi ziarul „Patria“ unde apăruse articolul) şi că şi-a botezat copiii după numele unor personaje istorice.
Pe unul îl cheamă Emil după Emil Haţieganu, deputat de Cluj al PNŢ, pe altul Iuliu după Iuliu Maniu, respectiv Alexandru după Alexandru Vaida-Voievod.

Cea mai tânără pereche de gemeni avea, în 1930, la vizita ziaristului, 3 zile.

„Rar se întâmplă ca o femeie să nască numai gemeni“, spune reporterul la finalul materialului său. Performanţa este demnă de Cartea Recordurilor“, încheie Vasile Lechinţan.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Băile Someşeni, staţiune pentru englezi

FOTO Parcul clujean premiat la Olimpiada deschisă de Hitler

FOTO Povestea Lacului fără fund