Cum afectează obezitatea papilele gustative. De ce mâncarea nu mai are gust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simţul gustului este afectat de inflamaţia provocată de obezitate. FOTO: pixabay.com

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell, SUA, arată că inflamaţia provocată de obezitate reduce numărul de papile gustative. Astfel, sunt explicate experimentele anterioare, care au relevat că sensibilitatea la gustul alimentelor scade la persoanele cu probleme de greutate.

Studiile anterioare au arătat că creşterea în greutate poate reduce sensibilitatea cuiva la gustul alimentelor şi că acest efect poate fi inversat atunci când greutatea este pierdută din nou, dar nu a fost clar cum apare acest fenomen. Acum, un studiu publicat în revista „PLOS Biology” de către Andrew Kaufman, Robin Dando şi colegii săi de la Universitatea Cornell, arată că inflamaţia, provocată de obezitate, reduce de fapt numărul de papile gustative de pe limbile şoarecilor, conform Science Daily
 

Obezitatea scade numărul de papile gustative

O papilă gustativă cuprinde aproximativ 50-100 de celule de trei tipuri majore, fiecare cu roluri diferite în sensibilitatea celor cinci gusturi primare (sare, dulce, amar, acru şi umami). Celulele papilelor gustative se transformă rapid, având o durată medie de viaţă de doar 10 zile. Pentru a explora schimbările gustative provocate de obezitate, autorii au hrănit grupul de şoareci folosit la experiment fie cu o dietă normală, alcătuită din 14% grăsime, fie o dietă care conţine 58% grăsime. Poate că nu este surprinzător că, după 8 săptămâni, şoarecii hrăniţi cu dieta bogată în grăsimi cântăresc aproximativ o treime mai mult decât cei care primesc hrană normală. Dar surprinzător, şoarecii obezi aveau cu aproximativ 25% mai puţine papile gustative decât şoarecii slabi.

Schimbarea celulelor papilelor gustative apare în mod normal dintr-o combinaţie echilibrată de moarte celulară programată (un proces cunoscut sub numele de apoptoză) şi generarea de noi celule din celule progenitoare speciale. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că rata de apoptoză a crescut la şoarecii obezi, în timp ce numărul de celule progenitoare ale papilelor gustative din limbă a scăzut, explicând astfel declinul net în numărul de papile gustative. Şoarecii rezistenţi genetic la obezitate nu au prezentat aceste efecte, chiar şi atunci când au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt cauzate de consumul de grăsime propriu-zis, ci mai degrabă de acumularea de ţesut gras.

Ţesutul adipos perturbă procesul de reînnoire a celulelor

Obezitatea este cunoscută ca fiind asociată cu o stare cronică de inflamaţie de mică intensitate, iar ţesutul adipos produce molecule care servesc ca semnale între celule - inclusiv una denumită TNF-alfa. Autorii au descoperit că dieta bogată în grăsimi a crescut nivelul de TNF-alfa care înconjoară papilele gustative; totuşi, şoarecii care nu au fost capabili să producă TNF-alfa nu au avut nici o reducere a papilelor gustative, în ciuda creşterii greutăţii. În schimb, injectarea TNF-alfa direct în limba şoarecilor slabi a condus la o reducere a papilelor gustative, în ciuda nivelului scăzut de grăsime corporală.
 

Aceste date sugerează faptul că adipozitatea brută care provine din expunerea cronică la o dieta bogată în grăsimi este asociată cu un răspuns inflamator care provoacă o întrerupere a mecanismelor de echilibrare şi de reînnoire a papilelor gustative, a explicat cercetătorul Robin Dando. Aceste rezultate pot indica noi strategii terapeutice pentru ameliorarea disfuncţiei gustului la persoanele obeze.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer