Floarea soarelui, opărită de arşiţă, în sudul ţării. Fermier: „Vedem, când tragem linie, cât am pierdut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recoltarea florii soarelui a început cu aproximativ 10 zile mai devreme din cauza temperaturilor ridicate, care au produs o coacere forţată a seminţelor. Lucrările sunt în plină desfăşurare în judeţele din sudul şi sud-estul ţării. Fermierii spun că plantele au fost compromise de seceta pedologică, de arşiţă care le-a opărit, dar şi de furtunile violente din această vară.

"Recoltatul la floarea soarelui a început în plin peste tot în sudul ţării, iar la porumb a debutat pe o suprafaţă de 700 de hectare în judeţul Mehedinţi şi va începe în mai multe judeţe. Lucrările au început mai devreme la floarea soarelui cu aproximativ 10 zile şi se vor derula şi în luna septembrie. Într-un fel este bine că a început recoltatul mai devreme, pentru că se eliberează terenul pentru însămânţările de toamnă, dar dăunează un pic producţiei, fiind o coacere forţată din cauza temperaturilor ridicate, cu influenţe asupra bobului.

Agricultorii accelerează recoltatul pentru că este o perioadă atipică, deşi frunzişul este verde, sămânţa a ajuns la maturare. Deocamdată, este prematur să spunem cum va fi producţia în acest an", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Culesul a început mai devreme

Fermierii din Bărăgan spun însă că situaţia este tragică şi nu se aşteaptă la o recoltă bogată. “În zonele unde a fost secetă, dar şi din cauza bolilor, în special a putregaiului, culesul a început mai devreme. Au fost şi situaţii unde plantele au fost frânte de furtuni violente din această vară şi atunci musai s-a intrat la cules. Este vorba despre Bogata, comuna Grădiştea şi Ciocăneşti. De obicei, se intra mai târziu la treierat, la sfârşitul lunii august, însă din cauza problemelor s-a început recoltatul mai devreme. Seceta pedologică, adică atunci când pământul nu are pic de apă, dar şi arşiţa, când dogoarea ofileşte şi opăreşte, au fost cele mai dificile situaţii pentru agricultori în aces an. Vedem când tragem linie cât am pierdut”, a explicat Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti, care administratează 500 de hectare de teren agricol.


Până în prezent au fost recoltate aproape 12.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Prahova şi Argeş, iar cele mai mari suprafeţe recoltate se regăsesc în judeţele Teleorman şi Dolj, fiecare cu peste 3.000 de hectare.

Peste 600.000 de hectare, afectate în 2016

Şi în 2016,  floarea soarelui a fost pusă la pământ. Peste 600.000 de hectare au fost afectate puternic de secetă, suprafeţele fiind calamitate în diferite grade, între 30% şi 70%.


În  2016, spun specialiştii, seceta s-a răspândit pe o suprafaţă mult mai mare decat cea de acum 2 ani. Dacă în 2015, zona Moldovei a fost cea mai afectată de secetă, anul acesta, practic, trei sferturi din suprafaţa Romaniei a fost afectată de secetă. “Există unele zone în care distrugerea e de aproape 100%, mai ales acolo unde s-a semanat mai târziu. Cea mai afectată cultură este cea a porumbului. Nici floarea soarelui nu a fost evitată. Sunt zone unde efectele sunt dezastruoase. De asemenea, seceta a avut influenţe foarte puternice şi asupra culturii de soia”, declara Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cât s-a recoltat în judeţul Călăraşi

În judeţul Călăraşi, conform informaţiilor furnizate de Mărioara Hărmanescu, referent în cadrul Direcţiei Agricole, la grâu s-a obţinut o recoltă medie de 4.720 kg/ha de pe cele 117.314 hectare cultivate, cu o producţie totală de 553.722 kg/ha. La orz s-au  înregistrat 4.600 kg/ha de pe cele 35.164 hectare cultivate, cu o producţie totală de 161.754 kg. La porumb - 4.000 kg/ha de pe cele 111.771. Floarea-soarelui a avut doar 1.800 kg/ha de pe cele 33.550 hectare cultivate, cu o recoltă de 60.390 kg. Soia - 1.100 kg/ha de pe 16.817 hectare, cu o recoltă de 3.482 kg. Însămânţările de toamnă sunt în grafic. Au fost cultivate aproximativ 120.000 de hectare din cele 197.690 hectare disponibile. La rapiţă a fost o producţie medie la hectar de 2.730 kg de pe cele 53.740 hectare cultivate, cu o recoltă totală de 146.710 hectare.

La producţie, după Franţa

În 2016, România a ocupat primul loc în Uniunea Europeană (UE) atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia de seminţe de floarea soarelui, cu cele 1,95 de milioane de tone de pe 1,01 milioane hectare. În schimb, la porumb a deţinut supremaţia doar la suprafaţă, cu 2,49 de milioane hectare, fiind pe poziţia a doua la producţie, după Franţa, cu circa 10 milioane de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul acesta, suprafaţa programată pentru însămânţări a fost de 2,6 milioane hectare la porumb şi de peste un milion de hectare la floarea soarelui.

Vă recomandăm şi:

Povestea şoferului de TIR care a ajuns fermier de succes şi doctor în agronomie

FOTO VIDEO Imagini spectaculoase cu fermieri care luptă cu natura pentru a-şi proteja viile aflate în pericol de îngheţ