fiipregatit.ro: Ghiduri de informare cu tot ce vrei să ştii despre COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu COVID-19 se răspândeşte alarmant FOTO Shutterstock

Platforma de informare pentru situaţii de urgenţă, fiipregatit.ro, a lansat cinci ghiduri dedicate COVID-19.Cetăţenii găsesc aici informaţii despre importanţa autoizolării, dar şi despre cum să se protejeze de infectarea cu coronavirus atunci când merg în mijloacele de transport în comun, când ies la cumpărături sau sunt nevoiţi să călătorească, anunţă TVR.

Site-ul fiipregătit.ro este gestionat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenţie de urgenţă din România şi face parte dintr-o campania naţională de informare pentru a ajuta cetăţenii să înţeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

Atunci când mergem la cumpărături, de exemplu, autorităţile ne sfătuiesc nu atingem cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu am dezinfectat suprafaţa şi mâna sau dacă nu purtăm mănuşi, să păstrăm o distanţă de cel puţin un metru, ideal doi metri,  între noi şi persoanele din apropiere, iar după ce ajungem acasă să folosim dezinfectantul (sau alcoolul sanitar / spirt) şi şerveţelele pregătite înainte de plecare pentru a ne dezinfecta mâinile, mânerul uşii, telefonul mobil, cheile imediat după închiderea uşii.

Când nu avem încotro şi trebuie să folosim mijloacele de transport în comun, autorităţile ne sfătuiesc să evităm orele de vârf şi autobuzele /tramvaiele / metroul în caz de aglomeraţie, să lăsăm să treacă autobuzele aglomerate şi să aşteptăm unul mai puţin aglomerat, să stăm la o distanţă de cel puţin 1.5 metri de ceilalţi pasageri, să ne dezinfectăm pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie, să nu ne atingem faţa şi să nu apropiem telefonul mobil de faţă/ureche.

Un ghid special a fost dedicat întrebărilor şi miturilor despre COVID-19. Iată câteva:

Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne şi nu vindecă infecţia cu coronavirus.

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăţi antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi vă poate proteja de noul coronavirus.

Nu există dovezi că Vitamina C ajută la prevenirea sau tratamentul infecţiei cu coronavirus.

Antibioticele nu funcţionează împotriva viruşilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus şi, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteţi spitalizat în urma infectării, este posibil să primiţi antibiotice, deoarece este posibilă co-infecţia bacteriană.