Un ardei iute creat de cercetătorii români poate fi atins doar cu echipament de protecție. Depășește cu mult soiul Carolina Reaper

0
Publicat:

Cercetătorii buzoieni în horticultură au reușit crearea unuia dintre cei mai iuți ardei din lume, care depășește cu mult soiul american Carolina Reaper. Întregul proces a durat peste 23 de ani, timp în care au fost încrucișate mai multe soiuri autohtone cu unele din import. Leguma obținută la Buzău este atât de iute încât nu poate fi atinsă fără protecție.

Bianca Mușat este unul dintre cercetătorii Băncii de Gene. SURSA I. Bunilă

Ardeiul iute de la Buzău pare după aspect unul normal. Când este tăiat elimina în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mana neprotejată produce usturimi puternice.

„Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia. Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”, declară Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Ardeiul de Buzău este cel mai iute. SURSA I. Bunilă

Iuțimea soiului obținut de cercetătorii buzoieni, verificată în laboratoare din țară și de peste hotare, este de 2,4 milioane unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Acest ardei are cu mult peste iuțimea unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de cel mult o mie de unităţi Scoville.

Ardeiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reaper, care are doar 2,2 milioane de unități. Capsaicina, substanța care este responsabilă de iuțimea unui ardei este, după cum spun cercetătorii din Buzău, transmisă de un grup de gene.

Folosit în industria farmaceutică

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Are aspectul unui ardei normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

Manevrarea acestui ardei fără elemente de protecție nu este posibilă. Gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. O astfel de varietate de ardei este folosită în industria farmaceutică și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.

„Conținutul atât de mare de capsaicină este atât de agresiv încât îl putem simți inclusiv prin piele, în ochi, și acesta se degajă efectiv în aer. Atunci necesită echipament de protecție, pentru a ne putea proteja pielea, ochii, de iritația acestui conținut extrem de ridicat de capsaicină”, spune Bianca Mușat, cercetător științific Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni au lucrat de la sfârșitul anilor `90, mai întâi la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL), iar de câțiva ani, în cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. El este în curs de omologare, proces care ar putea fi terminat în doi ani.

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu.

Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum. La Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău se află în conservare și studiu peste o mie de genotipuri de ardei iute.