Programul care a dezechilibrat piaţa legumelor şi a dus la creşterea preţului la ardeiul gras din solarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeii sunt de două ori mai scumpi decât roşiile

Ardeiul gras românesc este leguma cea mai preţioasă de pe tarabe, la propriu. Costă dublu faţă de roşii, iar legumicultorii susţin că au argumente să menţină preţul ridicat. Dacă la poarta fermelor ardeiul gras recoltat din solarii costă şapte lei kilogramul, în pieţe precum cele din Capitală ajunge şi la zece lei.

Mircea Tatu, un fermier din Cochirleanca, judeţul Buzău, produce încă de la sfârşitul primăverii ardei gras dintr-un soi foarte productiv.  Culege zilnic sute de kilograme de legume pentru pieţele din Buzău şi depozitele en-gros din regiune. A vândut primele recolte, cu două luni în urmă, la zece lei kilogramul, iar atunci a redus preţul cu numai trei lei. Mircea Tatu spune că preţul piperat este determinat de faptul că anul acesta s-au făcut puţini ardei în solarii.

„În România, anul acesta am avut cantităţi foarte mici de ardei. Norocul e că se mai aduce din import. Deci, ardeiul a fost pus în cantităţi foarte mici, din cauză că s-a pus foarte multă roşie, prin programul Tomata”, declară Mircea Tatu, producător de legume.

Fermierul buzoian va produce ardei gras în solariile sale de lângă Buzău până toamna târziu. Este convins că această legumă va continua să fie scumpă în pieţe, deoarece menţinerea culturii în spaţii protejate necesită investiţii mari mai ales în combaterea dăunătorilor.

Abia apariţia ardeiului în câmp ar mai putea dicta o ieftinire uşoară, însă doar dacă recolta va fi din abundenţă şi de calitate.

„De un an, s-au dublat toate cheltuielile, inputurile, inclusiv folia, inclusiv curentul, iar tu nu mai poţi vinde cu preţurile de anul trecut. Nu se poate ca toate să fie mai scumpe, dublu, iar noi să producem la preţuri mai mici, pentru că nu ai cum să rezişti”, declară Tatu (foto jos).

Dacă la poarta acestei fermei din Buzău, ardeiul gras recoltat din solarii costă şapte lei kilogramul, în pieţele din Capitală ajunge şi la zece lei. Costă de două ori mai mult decât roşiile autohtone, care acum sunt din abundenţă.

Specialiştii Direcţiei Agricole Buzău confirmă că subvenţia de 3.000 de euro la hectar pentru tomatele din spaţii protejate a produs un dezechilibru între suprafeţele cultivate cu ardei şi cele cu roşii. Disproporţia se reflectă chiar şi la plantaţiile din câmp.   

„Pe fermieri i-a cucerit programul acesta, Tomata, peste care vin subvenţiile prin APIA de la Uniunea Europeană, dar şi ce obţin ei din vânzare. De exemplu, în câmp, în Buzău, ştim că s-au plantat tomate pe circa 150 de hectare care sunt pe program. În schimb, la ardei au fost suprafeţe mici înfiinţate răzleţ”, spune Cosmin Florea, directorul Firecţiei Agricole Buzău.

Deocamdată, ardeiul românesc provine din sere şi solarii care trebuie încălzite, irigate şi întreţinute, investiţia în producerea lor majorându-se continuu. Pe de altă parte, ardeiul este o legumă mai pretenţioasă decât tomata.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO