Străzile din București unde scade limita de viteză la 30 km/h

0
Publicat:

Mai multe străzi din inima Capitalei sunt supuse unui regim mai strict privind limita de viteză, după ce Comisia Tehnică de Circulație a decis ca limita de 30 km/h aflată deja în vigoare pe Calea Victoriei să fie extinsă și asupra altor zone.

Limita de viteză de 30 km/h pe Calea Victoriei va fi extinsă. Foto Adevărul

Recent, experții Comisiei Tehnice de Circulație au dat aviz favorabil pentru ca pe unele bulevarde și străzi din centrul Capitalei șoferii să reducă viteza la 30 de km pe oră. Printre arterele vizate sunt Calea Victoriei, Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Dacia, strada Berzei sau strada Doamnei.

Propunerea de reducere a limitei de viteză în centru a avut la bază argumente precum creșterea siguranței în trafic a categoriilor vulnerabile, trotinetiști, bicicliști, prevenirea accidntelor și limitarea consecințelor acestora, reducerea poluării fonice și numărul mare de sesizări la nivelul Brigăzii privind nerespectarea prevederilor legislației rutiere în vigoare.

Specialiștii spun că măsura e necesară chiar dacă, în București, se înregistrează un trafic aglomerat la anumite ore ale zilei. Cu toate acestea, măsura ar trebui să impună conducătorilor auto care iubesc viteza o mai mare responsabilitate sau măcar teama de sancțiuni.

Asociaţia „Străzi pentru Oameni” care a făcut demersuri pentru ca această reglementare să devină valabilă, a mai cerut și ca indicațiile privind reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor să fie inscripționate și pe asfalt.

Argumentele din spatele deciziei

Polițiștii rutieri au venit cu mai multe argumente care au stat la baza aplicării noi limite de viteză pe Calea Victoriei. Potrivit acestora, măsura era necesară din mai multe motive.

Astfel, Brigada Rutieră transmite următoarele argumente care au dus la aplicarea acestei noi limite de viteză:

  • creșterea siguranței participanților la trafic, în special a categoriilor vulnerabile reprezentate de pietoni și utilizatori de biciclete/trotinete electrice;
  • prevenirea accidentelor rutiere și limitarea consecințelor acestora;
  • reducerea poluării fonice;
  • ⁠numărul sesizărilor înregistrate la nivelul Brigăzii Rutiere privind nerespectarea prevederilor legislației rutiere în vigoare.

De asemenea, facem precizarea că până la acest moment, polițiștii Brigăzii Rutiere nu au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor care reglementează actuala limită de viteză”, a adăugat Brigada Rutieră.