Planșeul Unirii, „un pericol public”. Experți: „Cedarea unor zone poate conduce la pierderi de vieți omenești”

0
Publicat:

Experții au identificat Planșeul Unirii din București ca fiind un pericol public, avertizând că anumite zone pot ceda și provoca accidente grave. Analizele recente subliniază necesitatea unor lucrări urgente pentru a preveni riscurile, în special în apropierea intersecției cu pasajul subteran Unirii.

experții spun că Planșeul Unirii este „un pericol public” - Captura Video

Experții care au evaluat Planșeul Unirii, imensa placă de beton ce acoperă râul Dâmbovița în Piața Unirii, au adus actualizări importante la raportul tehnic anterior privind starea acestei structuri. În urma analizei, au identificat anumite zone ca fiind „pericol public” atât pentru circulația rutieră, cât și pentru cea pietonală.

Potrivit celor mai recente concluzii ale specialiștilor, lipsa unor intervenții urgente ar putea duce la prăbușirea unor secțiuni ale planșeului, cu riscuri semnificative pentru viețile oamenilor, informează un comunicat de presă.

Cu certitudine, unele zone din planșeul podului peste râul Dâmbovița se constituie în ceea ce se poate numi „pericol public”, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești”, se arată în documentul transmis de către experți către Primăria Sectorulului 4, pe 30 septembrie.

Specialiștii avertizează că zona critică se află aproape de intersecția cu pasajul subteran Unirii, unde două fundații prezintă riscuri de rupere.

Zona critică se află în apropierea intersecției cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidențiat 2 fundații care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material. În această zonă, care se află și sub o zonă intens circulată, cedarea completa a acestor fundații va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antretoazelor și/sau plăcii de beton dintre grinzile principale, deși pot conduce la accidente cu consecințe deosebit de grave, nu vor conduce totuși la colapsul general al structurii”, avertizează aceștia.

Situația se poate agrava

Experții subliniază că situația ar putea deveni și mai gravă din cauza infiltrațiilor care au pătruns între elementele constructive deteriorate ale planșeului. Dacă aceste infiltrații nu sunt remediate, ele ar putea compromite fundațiile clădirilor din apropierea Planșeului Unirii.

Infiltrațiile râului Dâmbovița în spatele culeilor existente pot conduce, în decursul timpului, la cedări ale terenului de fundație al clădirilor din zonă. (...) Consecințele unor astfel de cedări sau chiar numai slăbiri ale terenului de fundare considerăm că sunt evidente, mai ales că Bucureștiul se află într-o zonă seismică majoră”, spun experții.

Experții afirmă că, deși întreg planșeul Unirii nu reprezintă un pericol public, anumite zone ale acestuia sunt cu siguranță problematice. 

Deși nu se poate afirma că întreg planșeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potențial de pericol public, anumite zone din acesta cu siguranță se pot încadra în această categorie și, în plus, posibilitatea existenței infiltrațiilor pe lungimea acestuia, poate conduce totuși la ideea că întreg ansamblul podului peste râul Dâmbovița la Unirii este în mod indirect un pericol public la siguranța clădirilor din zonă”, conchid aceștia, potrivit sursei citate.

Punctul de vedere al experților vis a vis de Planșeul Unirii

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a evaluat pe 25 septembrie condițiile precare ale Planșeului Unirii, iar prefectul Toader Mugur Mihai a subliniat urgența acestei probleme. Primarul Sectorului 4 a solicitat demararea lucrărilor, evidențiind discriminarea în modul în care Primăria Generală tratează situația, comparând-o cu cazul de la Podul Grant.

În schimb, Nicușor Dan a afirmat că va elibera autorizația de construire doar după ce Primăria Sectorului 4 va furniza toate avizele necesare. El a menționat că, deși consolidarea este o necesitate, nu există motive suficiente pentru a justifica o eliberare de urgență a autorizației.