FOTOGALERIE Mănăstirile lui Udrea, pe fugă şi fără ghizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiect Ministerul Turismului şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) au lansat, ieri, nouă rute către mănăstirile şi obiectivele turistice din apropierea Capitalei. Bucureştenii au avut la dispoziţie doar 10 minute pentru a vizita unul dintre lăcaşurile de cult precum Mănăstirea Cernica, Balamuci sau Căldăruşani.

Autobuzul RATB cu direcţia Cernica-Pasărea a plecat la ora 8.40 din staţia Ghencea cu zece călători. „Preţul de 15 lei pentru dus-întors este acceptabil şi voi veni cât mai des. Am aflat din ziarul gratuit «Adevărul de Seară» despre această iniţiativă foarte bună“, a spus bucureşteanul Mircea Andrei (63 de ani).

După doar 15 minute, autobuzul-turistic a ajuns în staţia Piaţa Sfânta Vineri, de unde a mai preluat încă zece călători şi a pornit spre prima destinaţie turistică: Mănăstirea Cernica.

FOTOGALERIE Mănăstirile lui Udrea, pe fugă şi fără ghizi

„Nu ai timp să-ţi faci cruce!“
Pe tot parcursul călătoriei, pe plasmele din autobuz călătorii au primit informaţii cu privire la istoria locurilor pe care urmau să le viziteze. „Îmi place iniţiativa, dar nu înţeleg de ce nu avem ghizi. Puteau să se gândească şi la un călugăr care să ne dezvăluie frumuseţile locului, să ne explice despre frescele din mănăstiri. Nu este suficient pliantul informativ pe care l-am primit la urcarea în autobuz“, şi-a spus părerea o călătoare.

După o oră, cei 20 de călători au coborât la Mănăstirea Cernica, stupefiaţi că vor avea doar zece minute pentru a o vizita. „Nu este normal. Zece minute durează drumul de la intrarea în curtea aşezământului monahal până în biserică. Când să-ţi mai faci cruce?! În plus, lângă mănăstire este un cimitir şi o altă biserică, pe care nu le poţi vizita din lipsă de timp“, a spus nemulţumită Elisabeta.

Drum cu peripeţii
Şoferul a cedat la insistenţele oamenilor şi a stabilit ca ora de plecare să se decaleze cu 50 de minute. În jurul orei 10.30, autobuzul a pornit spre Mănăstirea Pasărea. Drumul către noua destinaţie ecumenică nu a fost lipsit de peripeţii.

După ce a intrat în Cozieni, unde se află obiectivul turistic, încurcat de uliţele din sat, şoferul a oprit pentru a se interesa de la localnici în ce direcţie să o ia. Odată ajunşi la obiectivul turistic, călătorii rutelor ecumenice, abia scăpaţi de cerşetorii de la Mănăstirea Cernica, dau nas în nas cu micii comercianţi de fructe şi legume care îşi vindeau marfa chiar la intrarea în curtea bisericii.

„Balcanism, asta este! Oricum, când venim la biserică e bine să facem abstracţie de aceste neplăceri, să ne gândim doar la Dumnezeu. Totuşi, ideea cu înfiinţarea acestor trasee e nemaipomenită!“, a spus un alt călător.

„Vom diversifica traseele“
Reprezentanţii RATB le promit oamenilor că vor aduce îmbunătăţiri în privinţa noilor trasee. „Astăzi (n.r.- ieri) am avut 124 de călători. În funcţie de preferinţele oamenilor, vom diversifica traseele cu alte obiective turistice precum Parcul Mogoşoaia sau Domeniul Ştirbei“, a spus purtătorul de cuvânt al RATB, Mihai Vlădărău.

Programul turistic se derulează la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în parteneriat cu RATB. „Credem că aceste rute vor avea un mare succes, deoarece nu toţi îşi permit să meargă în vacanţe“, declara, înaintea lansării proiectului, ministrul Turismului, Elena Udrea.

CIFRĂ
15 lei costă o călătorie dus-întors pe unul dintre cele 9 trasee turistice

Zece obiective turistice
Pentru început, autobuzele vor circula doar sâmbăta şi duminica şi de sărbătorile religioase. Plecările sunt începând cu ora 8.30 de la terminalele Ghencea, Piaţa Presei Libere, Piaţa Sfânta Vineri, iar sosirile la aceleaşi terminale în jurul orei 17.00. Obiectivele turistice pe care bucureştenii le pot vizita sunt mănăstirile Balamuci, Căldăruşani, Pasărea, Ciorogârla Amurcăseşti, Cernica şi bisericile Sfinţii Voievozi Hulubeşti, Sf. Gheorghe Brăniştari, Adormirea Maicii Domnului Călugăreni, Sfântul Ilie Călugăreni şi Parcul Natural Comana.

Citiţi cum vor să rezolve reprezentanţii RATB nemulţumirile turiştilor de weekend, în Adevărul de Seară