Cum erau iluminate străzile din Bucureşti în urmă cu sute de ani. După ce se lăsa seara, în faţa trăsurilor boierilor mergeau oameni cu torţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahala din Bucureşti

În urmă cu sute de ani, uliţele Bucureştiului era îngropat în beznă la lăsarea nopţii. Iluminarea străzilor era o grea încercare pentru locuitorii oraşului şi, în cele mai multe cazuri, doar boierii cu renume se bucurau de lumină, având oameni angajaţi să poarte torţe în faţa trăsurilor pentru a le lumina calea.

Uliţele din centrul Bucureştiului era mult mai atent îngrijite în comparaţie cu cele secundare şi, în faţa fiecărei case boiereşti, un şomoiog îmbibat cu păcură sau răşina lumina timid locul din faţa casei în care locuia boierul. Spre exemplu, Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei), Podul Calicilor (Calea Rahovei) şi Târgul de Afară (Calea Moşilor) era zonele în care făclii pâlpâiau până în zori, luminând drumul călătorilor.

În miezul nopţii, atunci când un boier se întorcea spre casă, în faţa trăsurii sale se afla un bărbat plătit să-I lumineze calea cu ajutorul unor torţe. După lăsarea nopţii, uliţele din Bucureşti erau destul de tăcute, însă uneori se întâmpla ca în miez de noapte să se audă strigătele patrulelor desemnate să păzească torţele din oraş ori să vegheze asupra liniştii.

Paza de noapte, în zonele colorate

În 1840, Bucureştiul era împărţit în cinci comisii sau culori şi, de obicei, la intersecţia a două drumuri apăruseră felinarele care luminau cât era noaptea de lungă. Până la răsărit, felinarele erau în grija unor oameni ce alcătuiau patrulele din paza de noapte. Astfel, în cartea „Din Bucureştii de altădată“, scrisă de George Potra, se spune că în Comisia de roşu, printre alte zone, paznicii stăteau şi în Mahalaua Scaunelor, la capătul pescăriei. Totodată, paznici se aflau şi în Mahalaua Curtea Veche, la poarta bisericii şi la Covaci.

În Comisia de albastru, în Mahalaua Popescu, paznicii stăteau şi în zona lui Costache Cârciumaru, în timp ce în Mahalaua Cărămidari, paza de noapte veghea şi zonele lui Ghiţă şi David cârciumarul. În Comisia de galben, în Mahalaua Cişmelei se găseau paznici de noapte la Petre Neamţu şi la Mitina, unde erau sălcii.

În Comisia de verde, în Mahalaua Gorjanu erau felinare păzite în faţa casei lui Ciocănel, iar în Mahalaua Izvor se aflau paznici la Mihai Şorici, după cum se precizează în cartea „Din Bucureştii de altădată“. În Comisia de negru, paznicii de noapte se afla, printre alte zone, şi în Mahalaua Vergului, dar şi la poarta casei pitarului Petrache Zotovici. 

Pe aceeaşi temă:

Mahalalele celebre ale Bucureştiului de altădată: cele mai scumpe bijuterii, jafuri cutremurătoare şi boieri notorii

FOTO Povestea Mahalalei Flămânda, locul în care se adunau cerşetorii Mitropoliei în urmă cu sute de ani