Anorexia, boala care te transformă într-un schelet. Ucide lent, iar recuperea durează ani la rând - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele care au anorexie pot ajunge să arate ca nişte schelete

Anorexia este o tulburare de alimentaţie care distruge încet, dar sigur organismul. Poate duce chiar la deces, iar de cele mai multe ori inima este cea care cedează.

Cauzele exacte ale acestei boli nu au fost descoperite nici până acum, dar ţin foarte mult de psihicul unei persoane, de modul cum se vede în oglindă, dar şi de percepţia socială. Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care suferă de anorexie au un nivel de serotonină (substanţă secretată de creier) mai mare decât oamenii normali. Nu s-a putut demonstra însă dacă acest nivel este mare dinaintea apariţieie bolii sau este generat de înfometare.

Au mereu impresia că sunt grase

Psihologii spun că boala are o componenetă majoră de natură psihică. „Anorexia este o boală care afectează aproape exclusiv fetele tinere până în 25-30 de ani. De obicei, tinerele încep cu o dietă pentru a scăpat de câteva kilograme, dar apoi nu se mai pot opri. Se înfometează intenţionat şi au mereu impresia că sunt supraponderale, deşi ele sunt doar piele şi os. De obicei, persoanele predispuse la anorexie sunt persoane care nu sunt sigure pe ele şi pun mare accent pe aspectul fizic. Au impresia că nu au altceva de oferit şi atunci se bazează doar pe fizic. De asemenea, modelele promovate la televizor, care sunt extrem de slabe, le dau tinerelor impresia că aşa este normal“, a spus psihologul Ana Maria Ruşizan.

Se înfometează până cad din picioare

Medicii recunosc destul de uşor semnele anorexiei. „În primul rând, pacientele au o greutate cu cel puţin 20% mai mică decât normal. Sunt palide, le cade părul, au senzaţii de ameţeală şi de frig aproape în permenenţă. În majoritatea cazurilor, menstruaţia se opreşte şi apar probleme mari de tranzit intestinal cum ar fi constipaţia. La aceste paciente senzaţia de vomă devine permanentă. Este o boală extrem de greu de tratat şi este nevoie ca tratamentul medical să fie completat de cel psihologic. Boala nu trebuie ignorată, deoarece este foarte periculoasă. Unele fete rămân pe viaţă cu boli cronice, mai ales cu probleme de constipaţie şi durează ani până să revină la o greutate normală. În plus, dacă este ignorată boala poate duce la deces, deoarece inima cedează. Am văzut cazuri în care fete care trebuiau să aibă 70 de kilograme, ajunseseră la 30 de kilograme. Este clar că nici măcar nu se mai puteau ţine de picioare“, spune Marius Bologea, medic internist.

Pacientele sunt greu de convins

Cel mai greu pentru specialişti este să le convingă pe aceste fete să înţeleagă că sunt bolnave. „Aceste tinere se izolează şi nu ascultă de nimeni. Ştiu doar că trebuie să slăbească continuu. Învaţă să se ascundă de familie, iar dacă sunt supravegheate şi mănâncă ceva merg apoi să vomite. Pentru ele, mâncarea este cel mai mare duşman. Este foarte greu să le aduci la cabinet. Chiar dacă vin, există riscuri mari de recidivă. De multe ori conştientizează boala în al 12-lea ceas, când deja manifestările fizice devin foarte greu de suportat şi aproape le imobilizează la pat. Odată convinse că sunt bolnave şi că pot muri, accepată terapia, dar aceasta este de durată. Uneori trec ani până când aceste fete reintră în normal şi înţeleg că să fii schelet ambulant nu este un model de viaţă. Deşi este dur, eu le arăt cazuri din Occident, cazuri de paciente care nu au supravieţuit. Când văd acele poze sunt şocate şi nici atunci nu cred că şi ele arată tot la fel“, mai spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Recuperarea este foarte grea

Recuperarea în cazul anorexiei este foarte grea. Dieta care trebuie respectată este dură deoarece organismul nu mai poate tolera o porţie normală de mâncare. Totul trebuie făcut treptat. „Tratamentul este de lungă durată şi necesită internare pentru că supravegherea trebuie să fie strictă. La început fetele refuză să mănânce şi atunci se administrează perfuzii. Când văd că se simt mai bine încep să aibă încredere. Urmează apoi o dietă clar stabilită şi porţii foarte mici. Organismul este ca în cazul unul bebeluş şi trebuie să se obişnuiască din nou cu mâncarea. Odată ce fizicul se recuperează, se merge obligatoriu la consiliere psihologică“, mai spune medicul internist.

Multă mişcare în locul dietei

Psihologii mai spun că tinerele trebuie să înţeleeagă că nu aspectul este totul. „ Bineînţeles că nu promovăm obezitatea. Tinerele trebuie să înţeleagă însă că nu trebuie să fie extrem de slabe pentru a arăta bine. Orice om care mănâncă regulat, nu face exces de grăsimi şi face şi puţină mişcare, va avea o greutate normală. Nu trebuie să ducem totul la extrem. Eu, ca psiholog, nu recomand deloc dietele, pentru că pot da dependenţă. Recomand în schimb mişcare foarte multă, care face foarte bine şi pentru psihic. Eu le spun mereu fetelor că este suficient să nu mănânce după ora 19.00, să facă mişcare şi eventual să nu facă exces la dulciuri. Trebuie să înţelegem că nu toţi putem avea un corp de model. Important este însă să ne simţim cât mai bine în pielea noastră“, a mai spus psihologul.

Pe aceeaşi temă:

Suplimente de slăbit periculoase pentru inimă, ficat şi sistemul nervos. Avertismentul autorităţilor franceze

Cele mai periculoase produse alimentare