Brăila: Cu ajutor, unu din doi fumători scapă de viciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de fumători au apelat la ajutor specializat pentru a se lăsa de fumat. Rata de renunţare la fumat este în medie de 50 %.

Fumătorii care doresc să renunţe acest viciu au apelat la cabinetul antifumat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila.
Programul oferă asistenţă medicală, psihologică şi tratament gratuit pentru fumători, finanţarea fiind de Ministerul Sănătăţii prin taxa de viciu. Din iulie 2008 până acum peste 1.000 de fumători s-au adresat acestuia.

“Aproximativ 500 dintre fumătorii care au apelat la acest cabinet au primit tratament şi consiliere psihologică. Rata de renunţare la fumat evaluată la trei luni de tratament este în medie de 50 %”, spune dr. Mihaela Marţius. Media de vârstă a celor care se adresează acestui cabinet este de 40 - 50 de ani.

Renunţarea se face cu mici sacrificii

Tratamentul la acest cabinet durează două sau trei luni. “Avem grupuri de informare săptămânală la care pacienţii pot afla toate detaliile legate de acest program şi modificările pe care trebuie să le facă în viaţa personală pentru a renunţa la dependenţa de nicotină”, spune dr. Marţius.

Liceenii au păreri împărţite în ceea ce priveşte fumatul.

 “Am început să fumez în primul an de liceu şi dacă aş renunţa acum aş fi marginalizat de colegi. Este la modă să fumezi. Numai cei cuminţi şi care nu vor să aibă viaţă socială nu fumează. Probabil că mă voi lăsa la un moment dat de fumat dacă sănătatea îmi va fi afectată, nu ştiu cum voi proceda, dar sper să reuşesc singur”, spune Valentin, 17 ani.

Anca, 18 ani, fostă fumătoare, spune:“ Aveam ţigări în casă la îndemână. Părinţii mei sunt fumători înrăiţi şi aveam acces mereu la ţigări. Am fumat trei ani apoi am decis să mă las şi am reuşit. Mă simt mult mai bine acum”.