Vlad Ţepeş şi oştenii lui au ajuns la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dragoni", „Lupi de Pustă" şi „Străjeri ai Coroanei", cavaleri din vremuri apuse ale Transilvaniei, şi-au făcut tabără pentru trei zile în vechea cetate a Bistriţei. Costumele şi armele lor de epocă, pe care bistriţenii le-au admirat şi le-au fotografiat aseară într-o paradă, costă câteva sute de euro.

Bistriţenii care au trecut aseară prin centrul istoric al oraşului au avut parte de o paradă de costume medievale. Ei i-au admirat şi fotografiat pe cavalerii îmbrăcaţi în straie de epocă, pe domniţele care i-au însoţit, pe copiii costumaţi în personaje de poveste şi păpuşi medievale, dar şi o ceată de armăsari superbi, care au străbătut vechile artere ale burgului.

Oaspeţii au descălecat apoi în salve de tun în „Tabăra cavalerilor medievali" din actualul cartier bistriţean Viişoara, unde publicul îi poate vedea astăzi şi mâine în multe demonstraţii de luptă şi la un turnir.

 În rolul lui Ţepeş, pe Discovery

Unul dintre aceştia, Nicolae Lazăr, este actor şi profesor în Sighişoara şi a venit la Bistriţa costumat în Vlad Ţepeş. „Îl admir mult pe acest domnitor pentru că a fost cinstit şi patriot cum foarte puţini sunt azi. Povestea lui o voi spune la Bistriţa într-o scenetă", afirmă actorul de 59 de ani. Nicolae Lazăr joacă la Teatrul Popular din Sighişoara. „În urmă cu10 ani, o echipă a canalului Discovery m-a văzut într-o reprezentaţie şi mi-a propus să facem împreună un documentar intitulat «Pe urmele lui Vlad Ţepeş»", povesteşte bărbatul. Costumul îl are de 10 ani şi l-a costat 150 de euro.

Arme şi ţinute medievale

Dacă Nicolae Lazăr are un costum modest, alţi cavaleri şi-au etalat ţinutele şi armele de sute de euro. Eugen Ioan Luca din Ordinul cavaleresc „Paladini de Terra Medies" din Mediaş, poartă o ţinută specifică secolelelor IX-XII. „Am o tunică despicată în faţă şi lateral ceea ce, ca şi cavaler, îmi permite să merg şi călare şi pe jos. Port şi o cămaşă, iar pe tunică am însemnele ordinului. La brâu am o gentuţă, apoi cotiere din piele, în mâini am mănuşi de tablă, iar pe spate, o blană de oaie termoizolantă care mă protejează de gradele de afară. În plus, am şi o bardă din fier. Ce am adus la Bistriţa m-a costat în jur de 1.000 de euro, deşi acasă am costume şi arme de zeci de milioane de lei vechi", explică Luca.

El şi-a făcut singur costumul pe care l-a purtat şi acum câteva săptămâni când, tot la Bistriţa, a fost ridicat la rangul de cavaler de Emil Hartmann. „Dacă nu-ţi curge medievalul prin sânge, nu ai ce căuta la astfel de evenimente. Ca şi rockul, medievalul e o atitudine, un fel de a fi, o stare de spirit", crede Eugen Ioan Luca.

Casetă: Prima tabără de acest gen

Florin Săsărman, directorul Asociaţiei „Bistriţa Medievală", speră că manifestarea să prindă la public. Dacă va trece criza, va organiza şi a doua ediţie a Taberei Cavalerilor Medievali. „Astfel de tabere cavalereşti se organizează în ţară, dar la niciuna nu a concertat o trupă rock atât de cunoscută cum sunt cei de la «Haggard»", crede Săsărman.