Francisc Mureşan este dirijorul corului „Appassionata“
0Cunoscut de apropiaţi sub numele de Fraco, muzicianul a pus bazele corului „Appassionata", care numără 45 de membri, oameni de toate vârstele din toate domeniile profesionale: medici, ingineri, economişti, cadre didactice. „Appassionata" este unicul grup coral din Bistriţa care se adresează unui public restrâns, dar educat
Francisc Mureşan a început să se familiarizeze cu muzica încă de la şapte ani, deşi nu era o preocupare pe care să o fi moştenit din familie. A cochetat puţin şi cu geografia şi cu educaţia fizică, dar, până la urmă, muzica l-a revendicat. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în 1979. Ulterior, a urmat cursuri de perfecționare în tehnică și artă corală cu renumitul dirijor Marin Constantin. După finalizarea studiilor, a fost repartizat la Bistriţa ca profesor de vioară, însă, nu s-a rezumat doar la activitatea didactică. „Am fost pasionat de cor încă din timpul studenţiei, avându-i ca exemplu pe maeştrii mei, renumiţii dirijori Dorin Pop şi Florentin Mihăescu. Am iubit foarte mult meseria asta de dirijor de cor şi am venit la Bistriţa exact cu acest gând, ca pe lângă activitatea didactică de la şcoala de muzică de atunci, ca profesor de vioară, să înfiinţez un nucleu coral. Şi am reuşit", spune Francisc Mureşan.
Nu a dorit un cor de masă
Cunoscut de apropiaţi sub numele de Fraco, muzicianul a pus bazele corului „Appassionata", care numără 45 de membri, oameni de toate vârstele din toate domeniile profesionale: medici, ingineri, economişti, cadre didactice. Grupul celebrează în acestă primăvară, 30 de ani de la înfiinţare. Dirijorul îşi aminteşte de entuziasmul şi perspectiva de început ale ansamblului coral. „La început, erau nişte oameni foarte drăguţi, foarte entuziaşti care doreau să facă ceva, mai ales că în Bistriţa nu existat încă o mişcare artistică culturală elevată, pe vremea aceea. Iar eu doream un cor de cameră cu nişte particularităţi aparte, nu în perpectiva unui cor de masă cum era pe vremea şi epoca comunistă, ci un cor de cameră cizelat din punct de vedere intelectual, moral şi cultural", spune Francisc.
Public restrâns, dar consecvent
Grupul coral abordează un repertoriu variat, pe care l-au împărtăşit cu public din diverse oraşe ale lumii: Viena, Praga, Bracelona, Besancon, Valencia ş.a. „Avem un repertoriu variat, începând cu lucrări din polifonia renaşterii, tranzitând toate epocile de creaţie, broc, clasicism , romantism şi, categoric, muzică contemporană. Scheletul este, bineînţeles, diversificat pe muzică corală laaică, muzică corală religioasă din repertoriul românesc şi universal. O paranteză deosbită aş face şi pentru prelucrările folclorice româneşti", precizează dirijorul. În Bistriţa, corul are parte de un public destul de restrâns, dar fidel. „Avem un public al nostru, nu foarte numeros, dar un public bun, consecvent şi care ne apreciază", mai spune muzicianul.
Întrebări şi răspunsuri
În ce parte a lumii aţi simţit că muzica de cor este la ea acasă?
Peste tot am avut revelaţia că muzica corală este foarte bine primită şi apreciată. Nu ştiu dacă aş putea afce o delimitare în aceste sens. Îmi vine acum în minte un turneu mai vechi în Polonia unde, facptul că am avut la concerte noastre în jur de 1500 - 2000 de auditori a însemnat ceva deosebit.
Ce satisfacţie simţiti după 30 de ani de activitate?
Satisfacţia este faptul că este oarecum un ciclu destul de mare, de 30 de ani de la înfiinţare, un ciclul care s-a aşezat şi am ajuns la o maturitate artistică, care determină în acelaşi timp afluenţa multor tineri şi asta mă bucură. Pentur că poate cea mai mare bucurie este când poţi să atragi într-o formaţie sau alta tineri, să le oferi plăcerea şi iubirea de a cânta.
Ce-i place
Este pasionat de pescuit. Adoră clipele petrecute împreună cu familia. Iubeşte animalele. Îi face plăcere să se afle în preajma oamenilor.
Ce nu-i place
Sunt multe lucruri neplăcute care îl pun la încercare din când în când, dar încearcă să le ia ca normalitate şi să le depăşească.