FOTO/VIDEO Iţele încurcate ale unei afaceri penale cu obiecte de patrimoniu naţional, care are în centru un vas din aur din Epoca Bronzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasul din aur de la care ar fi pornit tot FOTO: Poliţia Română

Poliţiştii clujeni sprijiniţi de cei bistriţeni au desfăşurat marţi 6 percheziţii în Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Acestea au scos în evidenţă o adevărată afacere cu obiecte de patrimoniu. În urma acestor percheziţii au fost deschise două dosare penale, pentru furt califica, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, precum şi abuz în serviciu şi tăinuire.

Poliţiştii clujeni au luat marţi cu asalt Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, după ce au avut date că s-au comis infracţiuni în dauna patrimoniului cultural naţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul. 6 percheziţii au fost efectuate în total, dintre acestea 4 în Bistriţa-Năsăud, una la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi trei domiciliare. Două dintre percheziţii s-au desfăşurat în judeţul Cluj, una la Muzeul de Istorie al Transilvaniei.

În urma acestor percheziţii, au fost ridicate 500 de bunuri arheologice şi anume monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, precum şi vase ceramice, inele, brăţări, care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic. La acestea s-au adăugat şi patru detectoare de metale, deţinute fără autorizaţie.

Poliţiştii au ridicat şi un vas din aur de 320 de grame, precum şi unelte datate din Epoca Bronzului, bunuri de patrimoniu naţional, care au fost evaluate la 150.000 de lei şi care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic din Bistriţa-Năsăud.

Se pare că poliţiştii au aflat despre ce se întâmpla la Bistriţa în urma unei sesizări. Un pasionat de detectare a pătruns în anul 2014 într-una din zonele de patrimoniu arheologic din Bistriţa-Năsăud, mai exact pe Dealul Dumitrei, în situl numit „Cetatea medievală de la Bistriţa, unde ar fi găsit mai multe obiecte, printre care şi acest vas din aur din Epoca Bronzului.

Surse din anchetă susţin că cercetătorii Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud ştiau despre faptul că bărbatul a pătruns în zona protejată şi că a găsit acolo acel vas, pe care era obligat, potrivit legii, să-l doneze muzeului.

Vasul a ajuns la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, iar cel care l-a găsit a cerut şi despăgubire pentru el. Acesta ar fi fost trimis spre evaluare la cercetătorul Mihai Rotea de la muzeul clujean. Cercetătorul a evaluat piesa la 150.000 de lei, iar surse din anchetă susţin că ar fi vorba despre o supraevaluare.

Cel care a găsit obiectele şi un funcţionar al muzeului sunt cercetaţi penal

Adevărul.ro a luat legătura cu cercetătorul Mihai Rotea, care a confirmat că i-a fost percheziţionat biroul şi a precizat: „Nu mi s-a adus nicio acuzaţie”.

Din această sumă cel care a găsit obiectul ar fi primit 55.000 de lei, reprezentând în jur de 35% din valoarea de evaluare. Despăgubirea a fost aprobată şi de consilierii judeţeni în luna martie a acestui an. Mai multe, aceasta ar fi ajuns deja la cel care a găsit obiectul.

Situaţia a fost comentată şi de administratorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, care a declarat în faţa presei:

„Nu sunt persoane anume implicate, e vorba despre instituţie, de secţia de istorie. Poliţia a venit să vadă dacă am respectat toate procedurile de achiziţie. Este vorba despre un obiect din aur. Am făcut o cerere de achiziţie către Consiliul Judeţean, cererea a fost aprobată. Obiectul are o valoare mai mare decât cele obişnuite. Nu a fost un obiect ascuns”.

Poliţia a deschis două dosare penale în acest caz, unul pentru furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă şi altul pentru abuz în serviciu şi tăinuire, cel mai probabil pe numele unui angajat al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Deocamdată nu a fost făcută publică identitatea persoanelor cercetate penal.

Vă mai recomandăm:

După decenii de cercetări s-au găsit două morminte dacice în Bistriţa-Năsăud, foarte rare în România
 

FOTO Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa ne arată cum se exploata sarea din preistorie până astăzi