Adrian Moldovan aduce trandafiri olandezi pentru bistriţeni
0A terminat secţia de Administraţie Publică a Facultăţii de Studii Europene, însă nu a lucrat în administraţie nicio singură zi. Gestionează însă împreună cu soţia o afacere care a început în 2004 cu amenajări de nunţi şi a ajuns treptat la aprovizionarea cu flori a cel puţin un sfert din piaţa locală, la care se adaugă alte câteva orăşele din vecinătate. Acum firma familiei are un depozit de 100 de metri pătraţi dotat cu o cameră frigorifică de 45 de metri, unde sunt păstrate flori culese de la sute sau chiar mii de kilometrii distanţă.
Afacerile cu flori cer fire de artist
Deşi riscante, datorită gradului mare de perisabilitate şi a cererii fluctuante, comerţul dar şi distribuţia de flori, cer pe lângă multe alte calităţi şi o fire de artist. Este şi convingerea lui Adrian Moldovan care a studiat pianul de mic şi apoi s-a dedicat muzicii vreo 12 ani, timp în care a cântat într-o trupă rock. Nu şi-a făcut însă o ţintă de viaţă din asta, iar dimensiunea pragmatică a personalităţii sale l-a împins să se viseze manager de firmă: „Recunosc însă că nu mi-am imaginat că voi avea o afacere cu flori„ spune tânărul manager. Întâlnirea cu soţia sa, o absolventă de medicină, care îşi pusese pe picioare propria afaceri de organizare de nunţi, a fost hotărâtoare. Au dezvoltat împreună afacerea, iar segmentul aranjărilor le-a demonstrat ce potenţial are distribuţia de flori. Acum lucrează direct cu bursele de flori din Olanda, iar cu toată recesiunea economică afacerea merge, cu toate că piaţa s-a mai subţiat: „am simţit-o încă de Sfântul Valentin în 2009, când am rămas cu multe flori nevândute. Uneori, totul devine o mare loterie", explică Moldovan. Însă viaţa îşi urmează cursul şi oricât de mult s-ar uita oamenii la portofel, marile şi micile momente ale ei trebuie însoţite obligatoriu de flori. Şi din când în când îşi permit şi alt gen de flori, iar cei din branşă îi provoacă: „Săptămânal încercăm să testăm piaţa cu câte o floare nouă, ori vreun element decorativ neobişnuit. Am adus pe rând orhidee albastră sau portocalie, ori un trandafir cu opt culori. Adeseori prind „explică tânărul manager câte ceva din tentativele de a impune noi gusturi în materie de flori.
Piaţă cu sincope
Ianuarie este categoric extrasezon pentru flori şi nici decembrie nu a fost altfel. Adrian Moldovan ştie bine cum să dozeze comenzile olandeze, în funcţie de sezon şi momentele special: Cele mai bune perioade sunt martie, septembrie, iunie, dar şi august , când e sărbătoare de Sfintă Marie. Nu este însă indiferent când nimeresc aceste zile:„dacă 8 martie cade sâmbata ori duminica, vânzările merg mai prost" explica ceva din calendarul comerţului cu flori. Sezonul este aproape mort din octombrie şi până în ianuarie, iar în februarie Sfântul Valentin aduce comenzi relativ mari la trandafiri roşii.
Ce-i place: muzica şi în special rock-ul. A cântat 12 ani, dintre care o bună parte în trupa locală de rock „Grafic", alături de fratele său. Este pasionat şi de grafica pe computer, domeniu în care a lucrat mai multă vreme înainte de a se apuca de afacerile cu flori
Ce nu-i place: că guvernul exagerează cu noile taxele şi impozite impuse firmelor mici şi mijlocii. Apoi, nu-i plac gropile care apar în asfalt, mai ales după o reparaţie recentă a drumului respectiv.
Întrebare şi răspuns
Ce solicită mai frecvent clienţii pentru amenajări de nunţi?
Mulţi sunt influenţaţi de ceea ce au văzut la alte nunţi, dar vor ceva în plus. Sunt unii care spun: ştiu că aţi făcut aranjamentul acolo, însă noi vrem mai mult decât atât. Dacă se ajunge la kitch, noi le spunem. Nu facem rabat la calitate
Profil
Născut: 18 iulie 1979, Bistriţa
Ocupaţie: manager
Studii : Facultatea de Studii Europene 2003
Familie: căsătorit