Eveniment astronomic spectaculos: tranzitul planetei Mercur prin faţa Soarelui poate fi văzut la Complexul Astronomic Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment astronomic destul de rar, dar  spectaculos are loc astăzi, 9 mai, între orele 14.00 şi 20.00: planeta Mercur va trece prin faţa Sorelui. Complexul Astronomic Baia Mare oganizează cu această ocazie o sesiune de  observaţii astronomice, singura condiţie este să fie cer senin.

Băimărenii sunt invitaţi azi, 9 mai, la Complexul Astronomic Baia Mare unde se organizează o sesiune de observaţii astronomice, cu prilejul unui eveniment astronomic destul de rar, dar spectaculos: tranzitul planetei Mercur prin faţa Soarelui. Accesul va fi liber la acest eveniment, iar observarea fenomenului astronomic se va face cu ajutorul noului telescop solar alfa, telescopul Meade cu filtru solar, alte câteva telescoape mici cu filtru, ochelari de eclipsă iar asistenţa tehnică la acest eveniment va fi oferită de personalul de specialitate al planetariului şi de către invitaţi.

Tranzitul planetei Mercur se produce la momentul pasajului acestei planete între Pământ şi Soare. Planeta este vizibilă sub forma unui punct mic negru traversând prin faţa discului solar – având ca punct de observaţie Terra.

”Tranziturile lui Mercur au o frecvenţă ceva mai mare (13 – 14 asemenea evenimente la 100 de ani) decât tranziturile lui Venus, datorită apropierii mai mari de Soare a planetei Mercur – cu o revoluţie mai scurtă în raport cu Venus”, explică reprezentanţii Complexului Astronomic Baia mare. Tranziturile lui Mercur, mai arată ei se produc fie în luna mai (la intervale de 13 sau 33 de ani), fie în luna noiembrie (la fiecare 7, 13 sau 33 de ani). Ultimele tranzituri ale lui Mercur datează din 2003 şi 2006, iar după tranzitul lui Mercur din 9 mai 2016, următorul asemenea eveniment se va produce în noiembrie 2019. În timpul tranzitului din Mai, Mercur este aproape de afeliu şi are un diametru unghiular de 12 secunde de arc.

Prima observaţie asupra unui tranzit a lui Mercur datează din 7 noiembrie 1631 şi i se datorează lui Pierre Gassendi, după ce acest eveniment fusese prezis de Johannes Kepler.

Mai puteţi citi:

VIDEO  S-a accidentat în timpul demonstraţiilor de lupte dacice

Mai multe pentru tine:
Fostul deputat PSD Radu Cristescu spune cum a fost angajată fiica sa la Primăria Sectorului 4, dar și cum a ajuns detașată de MAE la New York: „Fata mea a crescut fără mamă, e praf emoțional acum. Nu e handicapată și nu stă cu mâna întinsă după un post”
Sora lui Kate Middleton nu mai arată deloc așa! Ce apariție wow a avut Pippa duminică: s-a tuns bob și s-a bucurat de Formula 1
Cod galben de vijelie și grindină în București și Ilfov. Vânt cu rafale de 70 de km/h și descărcări electrice
Câți ani poți trăi după dignosticul de demență?
Ce notă a obținut fiica Andreei Marin la Bacalaureatul Internațional: „Sunt tare mândră de tine!”. Violeta Bănică a atins o performanță mondială
Din ce cauză a murit tatăl lui Nicușor Dan. Detalii despre decesul ascuns al lui Grigore Dan
La 49 de ani, Charlize Theron face dezvăluiri-șoc: „Tocmai ce m-am culcat cu un bărbat de 26 de ani!”
Cu cine s-a iubit Nicușor Dan înainte de Mirabela Grădinaru. Au avut o relație secretă, iar președintele României păstrează legătura cu femeia și încă se vizitează
Pe câți bani câștigă artiștii Epocii de Aur, pe caniculă? Impresarul Radu Baron: „S-au dus vremurile când petrecăreții aruncau cu euro pe scenă!” Ce onorariu are Fuego?
Vacanță cu rușine. Cum se fac de râs românii în locuri unde sunt primiți cu brațele deschise: „M-am bucurat că localnicii nu pot înțelege”
Descoperiri arheologice excepționale în apropiere de Mangalia