Ce este hidromelul şi cum se obţine. De ce nu mai produce nimeni astăzi băutura atât de apreciată în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumit şi „băutura zeilor”, hidromelul sau miedul este o băutură ce se obţine din fermentarea mierii de albine. Chiar şi aşa, puţini apicultori ştiu să o prepare. În plus, cei care au încercat şi au reuşit, au renunţat din cauza legislaţiei, produsul fiind considerat o băutură alcoolică.

Hidromelul sau miedul este o băutură dulce, slab alcoolizată, pe care doar vechii apicultori ştiau să o facă. În prezent, dincolo de faptul că reţeta este destul de dificilă, legislaţia nu îi ajută pe apicultori, produsul fiind considerat o băutură alcoolică şi supunându-se unei legislaţii mai complicate, diferite de cea a producătorilor tradiţionali.

Unul din cei mai vechi apicultori din Baia Mare spune că reţeta după care se prepară băutura este foarte veche şi deloc uşoară. Un mic secret este acela că băutura se păstrează în butoaie de lemn de brad, iar ca fermenţi se utilizează „căpăceala” de la faguri, respectiv ceara care formează capacul fagurelui. Potrivit apicultorului, care a preferat să rămână anonim, se mai pot folosi diferite plante pentru arome. Astfel, se amestecă apă fierbinte cu miere de albine într-o anumită proporţie, se adaugă polen, căpăceală, păstură, iar pentru a obţine un vin aromatizat se adaugă flori de soc, busuioc sălbatic, cuişoare etc. Dar şi câteva găleţi de struguri albi. Zeama de lămâie se adaugă pentru a obţine un mied limpede.

El a mai explicat că polenul şi căpăceala de la faguri sunt agenţii de fermentare, datorită faptului că ceara care acoperă fagurele are rolul unei bariere care opreşte bacteriile să pătrundă în miere.

După ce a fermentat între şase şi opt săptămâni, băutura se transferă în butoaie din lemn de brad, unde să lasă „la învechit”. După limpezire, din aproximativ 100 de litri de materie primă rezultă circa 30 de litri de mied limpede. Însă limpezirea poate dura chiar şi un an. De acolo, băutura se pune în sticle şi se folosesc dopuri de plută sub presiune pentru a le acoperi.  

Cantităţile exacte şi detalii despre procedura de obţinere rămân un secret păstrat cu străşnicie de cei puţini care o cunosc. În momentul de faţă, apicultorii spun că nu ştiu să existe vreun producător de mied în ţară.  

Hidromelul este o băutură cunoscută din antichitate, fiind apreciată de greci şi romani. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor, fiind apreciată pentru proprietăţile pe care le are, date de faptul că tot ce conţine mierea, polenul, plantele aromatice, se transferă în băutura obţinută.

În Baia Mare a existat un singur producător de mied, care, însă, a renunţat din cauza hăţişului legislativ.

Mai puteţi citi:

Cea mai mare investiţie privată aprobată de Guvern este în Maramureş

Mai multe pentru tine:
Baza sportivă complexă unică în țară. Întreaga stațiune montană și facilitățile, opera unui singur om FOTO VIDEO
Bucureștiul oferă un nou pachet de ajutor pentru Chișinău. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Repuplica Moldova folosind arma energiei a eșuat
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Neil Lennon, primele decizii la Rapid: a stabilit data reunirii lotului și cantonamentele de vară
Încă un mare actor completează distribuția în Rai. Era prieten bun cu Amza Pellea, Mircea Albulescu și Marin Moraru
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Jurnalism de proastă calitate, taxat: Familia lui Schumacher a fost despăgubită pentru un interviu trucat
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Două dosare penale pentru violenţă la o şcoală din Târgu Mureş. „Nu e conflict între copil şi copii, copil și învățătoare. Este o dispută legată de orgolii”, spune directorul
Franța a devenit una dintre cele mai neatractive țări din pentru energie regenerabilă