Mihaela Leş a dat învăţământul pe o carieră în uniformă la frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Leş

Deşi a terminat masterul în finanţare şi management, arădeanca a lăsat cifrele deoparte, în favoarea uniformei. Agentul principal Mihaela Leş lucrează în cadrul Poliţiei de Frontieră începând cu 1 ianuarie 2007, adică din ziua în care România a aderat la Uniunea Europeană, şi este purtător de cuvânt al instituţiei din ianuarie 2008.

Profil:

Născută. 12 august 1986
Studii. Facultatea de Administraţie Publică, Master în finanţare şi management în instituţiile de siguranţă publică
Familie. Necăsătorită

Până să fie purtător de cuvânt la Poliţia de Frontieră Arad, Mihaela Leş a fost educatoare, meserie pe care la vremea respectivă a îmbrăţişat-o din dragoste pentru copii. „De când am fost mică, am fost fascinată de oamenii în uniformă. Bernard Kouchner spunea despre purtătorul de cuvânt că nu trebuie să fie orgolios, şi nici cramponat de ceea ce gândeşte el personal, pentru că el trebuie să fie purtătorul de cuvânt al unei instituţii şi deci trebuie să spună ceea ce i se cere să spună, pentru că este un funcţionar, iar lucrul acesta mi-l amintesc mereu”, a spus Mihaela Leş.

Sintagma „omul cât trăieşte învaţă” i se potriveşte Mihaelei ca o mănuşă. „Asta am avut de gând să fac şi eu. În acest moment ştiu că fac ceea ce îmi place, că sunt pe drumul ales de mine personal fără nicio influenţă din afară. Îmi place cariera pe care am ales-o şi oricât aş sta să mă gândesc, îmi vine în minte acelaşi raspuns: îmi place, sunt mulţumită, lucru cel mai important pentru a avea o viaţă echilibrată”, a spus tânăra.

Carieră şi motivaţie

„Mă bucur că am fost primită de un colectiv unit, bine pregătit profesional şi totodată foarte prietenos. Astfel, am ajuns să îmbin armonios pasiunea cu munca. Am răbdare cu cei din jur şi îmi place munca în echipă, iar instituţia în sine este o echipă, iar munca de unul singur nu dă niciodata rezultatele muncii depuse de un grup”, a mărturisit Mihaela Leş.

Tânăra purtătoare de cuvânt recunoaşte că momentul cel mai impresionant din cariera sa a avut loc în acest an, când la vama arădeană au fost descoperiţi 50 de transfugi ascunşi într-o cisternă.

„Anul acesta, colegii mei au descoperit 50 de transfugi ascunşi într-o cisternă care transporta, conform documentelor, oţet. Dintre aceştia, majoritatea erau copii sub zece ani supuşi unei călătorii în condiţii greu de imaginat, într-o caldură sufocantă. Înainte de a activa în cadrul Poliţiei de Frontieră, am fost educatoare şi din această cauză am fost impresionată de soarta copiilor din cisternă”, a spus Mihaela Leş.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă cineva interesat să lucreze la frontieră?
Eu cred că trebuie să îşi dorească mult acest lucru, pentru că atunci munca sa va fi de succes.
Ce te-a făcut să renunţi la postul de educatoare?
Îmi doream o carieră militară de mică, iar şansa a apărut prin concursul organizat din sursa externă la Poliţia de Frontieră. Nu regret, sunt două meserii total diferite, cu satisfacţie imediată în urma muncii depuse.
Unde te vezi peste zece ani?
Speranţele mele de viitor, din punct de vedere profesional, sunt legate de posibilitatea participării la misiuni externe, pentru că orice ieşire într-un mediu nou deschide orizonturi, ajută la descoperirea de aspecte pozitive pe care le poţi aplica în profesie şi viaţă.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să călătoresc şi să întâlnesc oameni care vin din alte ţări. Îmi place să iau contact cu alte culturi şi civilizaţii atât de diferite de cea în care trăim noi. Îmi place sportul şi ori de câte ori am ocazia şi timpul necesar, îl practic”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea oamenilor. Cred că niciunui om nu îi plac minciuna şi ipocrizia. Nici mie nu îmi plac gesturile false ale oamenilor, care vor doar să îţi facă pe plac”.