Mica reformă din justiţie şi recesiunea îi pune pe magistraţii arădeni la treabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările legislative, dar şi recesiunea care a dus cu ea la insolvenţa a sute de firme în 2010 a crescut numărul dosarelor pe rol la Tribunalul Arad. Jumătate din cauzele aflate pe rol reprezintă „războaile” purtate dintre persoanele fizice şi stat.

Primele luni ale lui 2011 au crescut ritmul şi volumul de muncă al magistraţilor Tribunalului Arad cu circa 13%. Litigii de muncă şi asigurări sociale, dizolvările firmelor ajunse în pragul falimentului sunt doar două din cauzele care au dus la creşterea volumului de muncă.

„Analiza comparativă a volumului de activitate din cursul anului 2010 în raport de anii anteriori, relevă o creştere semnificativă şi constantă a volumului de activitate O creştere semnificativă de 14 procente a volumului de activitate s-a datorat în principal modificărilor legislative prin care a fost reintrodusă procedura încuvinţării executării silite de către instanţa de executare”, a explicat Ştefan Lucaciuc, preşedintele Tribunalului Arad.

Numai la nivelul Tribunalului Arad şi al Judecătoriei Arad, diferenţa de volum dintre anii 2009 şi 2010, este mai mare decât volumul total de activitate al oricărei alte judecătorii din judeţ. „Altfel spus, volumul de activitate al Tribunalului Arad, care a funcţionat o jumătate din anul 2010 cu un efectiv de judecători redus cu 25%, a crescut în anul 2010, faţă de anul 2009, de 2,5 ori mai mult decât volumul total de activitate al Judecătoriei Gurahonţ pe întreg anul 2010. Dacă se înmulţeşte volumul total de activitate al aceleaşi judecătorii pe anul 2010 cu cifra trei nu se atinge numărul de dosare cu care a crescut activitatea Judecătoriei Arad în cursul aceluiaşi an 2010.  Toate aceste detalii de analiză conferă o imagine clară asupra dimensiunii activităţilor judiciare desfăşurate de instanţele din Municipiul Arad în raport cu cele din judeţ”, a mai spus Lucaciuc.

Pe de cealaltă parte, volumul de muncă a scăzut la Judecătoria Ineu şi Chişineu-Criş în comparaţie cu anii precedenţi. „Involuţia îşi găseşte explicaţia în scăderea numărului de procese de fond funciar, odată cu finalizarea procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în temeiul Legii nr.247/2005, precum şi reducerea numărului de cauze având ca obiect pronunţarea de către instanţă a unor soluţii care să ţină loc de contract. În această din urmă privinţă, astfel de categorii de cauze reprezentau pentru Judecătoria Ineu o jumătate din volumul de activitate al instanţei într-un an de zile”, a explicat preşedintele Tribunalului Arad.