Sindicaliştii din educaţie cer depolitizarea sistemului de învăţământ, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi finanţarea programului ” Şcoală după şcoală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de Dialog Social

Reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniverstar Teleorman şi-au spus, astăzi, doleanţele în cadrul Comisiei de Dialog Social convocată la Prefectura Teleorman. Sindicaliştii din învăţământ cer alocarea, prin bugetul de stat pe 2014, a 6% din PIB, , depolitizarea sistemului de învăţământ, finanţarea programului ” Şcoală după şcoală”, deblocarea reală a posturilor vacante.

Comisia de Dialog Social a fost convocată la cererea Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman, afiliat Federaţiei Spiru Haret. Doleanţele profesorilor sindicalişti au fost expuse în faţa prefectului Liviu Dumitraşcu de preşedintele SIP Teleorman, Tudor Spiridon. ” Solicităm Guvernului României să respecte Legea Educaţiei şi să aloce prin Legea bugetului 2014, procentul de 6% din PIB. Cerem ca salariul minim în învăţământ să fie de 1500 de lei” , a spus preşedintele SIP Teleorman.

O altă doleanţă expusă în cadrul Comisie de Dialog Social s-a referit la depolitizarea sistemului de învăţământ, sindicaliştii solicitând modificarea, prin lege,a componenţei consiliilor de administraţie ale şcolilor, în aşa fel încât reprezentanţii unităţii să aibă o pondere de 50% plus 1. ” Solicităm neimplicarea în niciun fel a factorului politic în numirea directorului de şcoală”, au mai cerut sindicaliştii. 

Finanţarea de la buget a programului ” Şcoală după şcoală” a fost o altă solicitare expusă în faţa prefectului de Teleorman şi a membrilor Comisie de Dialog Social. ” Programul Şcoală după şcoală reprezintă o necessitate pentru şcoala românească având în vedere faptul că elevul roman, în spaţiul de timp cuprins între momentul plecării de la şcoală şi momentul sosirii părinţilor de la serviciu este invizibil, atât pentru familie”, a afirmat preşedintele SIP Teleorman.

Reclamaţii privind decontarea navetei profesorilor

Tudor Spiridon a expus în cadrul Comisiei de Dialog Social şi problema decontării navetei profesorilor. ” Sunt primării care nu se achită de această obligaţie decât după emiterea unei hotărâri judecătoreşti. Spre exemplu Drăgăneşti Vlaşca. Aici fiecare decontare s-a făcut doar după ce sindicatul a dat în judecată primăria. Vă rog să interveniţi pentru ca fiecare consiliu local să se achite de această obligaţie, fără ca SIP Teleorman să fie obligat să meargă lună de lună la Tribunalul Teleorman pentru  a rezolva această problemă”, a spus peşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman.  

Toate solicitările şi revendicările sindicaliştilor din educaţie au fost preluate de prefect care a promis că le va transmite, mai departe, către Guvern.