Farmaciile, datoare vândute la furnizori, rămân fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Teleorman către farmaciile din judeţ depăşesc 12 milioane de lei , iar acestea sunt blocate  pentru că nu mai au de unde să aducă medicamente. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer şi diabet, care sunt nevoiţi să umble din farmacie în farmacie pentru a-şi face reţetele.

Mare parte din farmaciile din oraş se confruntă cu o situaţie delicată, fiind în imposibilitatea de a mai achita facturile către furnizorii de medicamente. Unele dintre acestea nu au mai văzut un ban de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Teleorman (CAS) încă din luna martie a anului trecut. Ba, chiar mai mult, farmaciile şi-au postat în geam un afiş prin care informează alexăndrenii de când nu au mai primit bani de la CAS. „Colegiul Farmaciştilor vă informează că această farmacie nu a fost plătită de către Casa de Asigurări de Sănătate de 300 de zile”, cu acest mesaj sunt întâmpinaţii clienţii farmaciei „Alexfarm” Alexandria.


Reprezentanţii CAS Teleorman susţin că nu sunt banii necesari pentru plata farmaciilor. „Avem datorii mari într-adevăr. Sumele restante la medicamente se ridică la11.310.054 pentru medicamentele compensate şi gratuite, respectiv 840.932 pentru medicamentele aferente Programelor Naţionale de Sănătate. Este de asemenea adevărat că în multe dintre cazuri, termenele de plată de 210 zile au fost depăşite cu două luni, dar asta este situaţia, nu avem ce face”, ne-a spus preşedintele CAS Teleorman, Marius Nica.
 Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Teleorman, Rodica Ionescu susţine că nicio farmacie din judeţ nu a mai primit un ban din luna martie a anului trecut. “Datoriile sunt foarte mari, nici o farmacie din judeţ nu a mai primit bani din luna martie a anului 2010”, a adăugat farmacista.

„Fiecare se descurcă cum poate”


Reporterii ADS Alexandria au mers azi-dimineaţă la câteva farmacii din oraş, care au probleme serioase cu aprovizionarea de medicamente, bolnavii fiind nevoiţi să cutreiere pe la multe farmacii pentru a găsi medicamentele de pe reţete. „Avem probleme din cauză că nu ne-au dat banii, ca de altfel toate farmaciile din oraş. Fiecare se descurcă cum poate cu furnizorii”, ne-a spus farmacista şefă de la „Pharma Sig”, Stela Ionaşcu. Un bătrân, bolnav de diabet susţine că a mers chiar şi până în Peco pentru a-şi lua o reţetă. „Eu am diabet şivreau să vă zic că îmi găsesc foarte greu medicamentele. Insulina trebuie să mi-o iau pe comandă, ca să nu mai zic că nu găseşte toate medicamentele de pe reţetă la o singură farmacie. Mă plimb de la o farmacie la alta, prin tot oraşul”, ne-a spus Teodor Mazilu, un alexăndrean de 63 de ani.


Formula găsită de farmacii pentru a trece de această perioadă de criză şi pentru a reuşi să supravieţuiască pe piaţă a fost aceea de a ceda datoriile. „Am făcut cesiune de creanţă cu furnizorii, le-am cedat banii de la stat pe care ar trebui să îi încasăm. Au făcut mai multe farmacii treaba asta.Iar cu bonavii, cei care sunt clienţi fideli am rezolvat-o dând pe datorie”, ne-a spus Clementin Draghici, de la Crisfarm.