Un șofer a circulat mai mulți ani cu un permis fals din Cehia. Polițiștii l-au verificat abia la a șasea oprire în trafic
0Un bărbat din Ocna Mureș, județul Alba, a circulat timp de mai mulți ani cu un permis fals din Cehia. Polițiștii rutieri „s-au prins” că documentul ar putea fi fals abia la a șasea oprire în trafic a șoferului.
Iulian D. a fost trimis în judecată pentru șase acte materiale de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și tot șase de uz de fals. Aventura șoferului s-a încheiat în martie 2021, când a fost oprit în trafic, iar polițiștii au decis să îi verifice permisul care ar fi fost eliberat de autoritățile din Republica Cehă.
S-a constatat că acesta nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere emis de autoritățile române, iar din corespondența cu autorități similare din Cehia a rezultat că documentul nu a fost emis pe numele lui. Permisul era eliberat în anul 2005 pe numele unui cetățean ceh, care l-a declarat furat în 2009.
„Cercetările efectuate au relevat faptul că inculpatul a mai condus și anterior datei de 20.03.2021 autovehicule pe drumurile publice fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și prezentând, de fiecare dată, permisul de conducere aparent emis de autoritățile Republicii Cehe. În acest sens, potrivit proceselor-verbale de constatare a contravențiilor din datele de 20.10.2018, 10.01.2019, 26.05.2019, 09.09.2020, 11.03.2021, a fost sancționat pentru comiterea unor contravenții la regimul rutier”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. De fiecare dată, Iulian D. s-a prevalat de permisul de conducere ce s-a dovedit fals.
Închisoare cu suspendare și amendă penală
Bărbatul le-a spus polițiștilor că ar fi obținut permisul în anul 2018, când se afla la muncă în Praga (Cehia), prin intermediul unei alte persoane. A mai susținut că nu știa faptul că documentul este fals.
Judecătoria Aiud l-a condamnat în 5 august 2022 la șase pedepse de câte 9 luni de închisoare, pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și tot la șase pedepse a câte 150 de zile-amendă fiecare pentru uz de fals. Pedeapsa finală este de 2 ani de închisoare și 4.000 de lei amendă penală.
Condamnarea la închisoare a fost suspendată, sub supraveghere, pe o perioadă de doi ani, timp în care acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe timp de 90 de zile. Bărbatul a contestat hotărârea la Curtea de Apel Alba Iulia.