„Însurățelul” nedivorțat. Un bărbat a vrut să se căsătorească, dar a aflat că era încă însurat cu femeia de care divorțase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din orașul Aninoasa, care a mers la primărie să se căsătorească, a aflat că, în realitate, nu era divorțat de prima soție, deși deținea un certificat de divorț vechi de cinci ani.

Cei doi soți au divorțat în 2015, iar în 2020 au aflat că sunt căsătoriți încă FOTO Pixabay

Divorțul a avut loc în 2015, iar încercarea bărbatului de a se recăsători s-a produs în luna iulie 2020. Atunci a aflat că certificatul de divorț cuprindea informații false înscrise de ofițerul de stare civilă al primăriei, care nu a înregistrat documentul în registrele prevăzute de lege.

Bărbatul a depus plângere la poliție, iar funcționarul de stare civilă (P. Gabriela) a fost trimis în judecată pentru fals intelectual.

Femeia a motivat că a procedat la atribuirea unor numere false documentului deoarece nu mai avea timpul fizic necesar să refacă toate actele, întrucât femeia care a divorțat urma să plece în străinătate și avea nevoie de certificatul de divorț. A mai spus că, în baza fişei postului, avea obligaţia să întocmească acele documente, să le atribuie număr din Registrul de divorţ, să solicite număr de divorţ de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, iar după eliberarea certificatului de divorţ să facă toate comunicările către Primăriile unde s-a încheiat căsătoria şi locul de naştere a ambilor foşti soţi.

Funcționara a recunoscut că nu a respectat procedura prevăzută de fișa postului deoarece ştia că numerele de înregistrare alocate sunt false.

S-a recăsătorit fără să știe că nu era divorțată oficial

Fosta soție a bărbatului s-a recăsătorit în 2018, fără ca situația privind datele false de pe certificatul de divorț să fie cunoscută. Cei doi soți s-au căsătorit în 2001, iar în 2015 au decis să divorțeze. S-au prezentat în fața ofițerului de stare civilă, unde au declarat divorțul și au solicitat eliberarea certificatului aferent. S-au prezentat din nou la primărie peste 30 de zile și au primit documentul care atesta faptul că au divorțat în mod oficial. Când a vrut să se recăsătorească, bărbatul a aflat că nu a fost desfăcută căsătoria cu soția anterioară.

La instanța de fond, femeia care a eliberat certificatul de divorț a fost condamnată la zece luni de închisoare cu suspendare. La Curtea de Apel Alba Iulia, prin hotărârea din 2 noiembrie 2022, s-a constatat că fapta s-a prescris, astfel încât femeia a scăpat de orice răspundere penală. Instanța a anulat parțial certificatul de divorț și a retrimis cauza la instanța anterioară pentru a decide în legătură cu daunele morale și materiale solicitate de cei doi foști soți.

Instanța de apel nu a anulat integral certificatul de divorț, ci doar înscrierile false din document. De altfel, o instanță civilă a decis anterior că soluția pentru toate părțile este aceea ca certificatul de divorț disputat să opereze în registrul de evidență a certificatelor de divorț din cadrul Primăriei Aninoasa, inclusiv prin atribuirea unui alt număr, obligând instituția la efectuarea demersurilor necesare în acest sens.