Alba Iulia: Centrul istoric al Cetăţii va fi reabilitat. Parcul Custozza se transformă în piaţetă publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din vechiul parc se vor păstra doar cele două monumente şi o parte din copacii bătrâni de peste 130 de ani. Proiectul are o valoare de peste 76 de milioane de lei şi prevede amenajarea centrului istoric al cetăţii Alba Carolina. Va fi creată şi o pistă pentru biciclişti.

Astăzi la Primăria Alba Iulia s-a semnat contractul de execuţie a proiectului de reabilitare a centrului istoric al Cetăţii Alba Carolina. Firma Grup Corint este cea desemnată pentru a se ocupa de acest proiect.

„Zilele acestea începem lucrările de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii. Durata de execuţie este de 18 luni, dar sperăm ca toate lucrările să se facă mult mai repede”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Proiectul este în valoare totală de peste 76 de milioane de lei.

Piaţetă publică

Zona care va suferi cele mai multe modificări este parcul Custozza. Acesta urmează a fi transformat într-o piaţetă, iar arborii de peste 130 de ani vor fi tăiaţi.

Schiţa parcului.

„Parcul avea caracter de piaţă publică. Toate cetăţile din Europa, dar şi din ţară au ca punct central piaţa publică, locul de întâlnire de pe vremuri al oamenilor care desfăşurau cele mai importante activităţi comerciale. Va fi apropiată ca şi aspect de piaţa din Sibiu, dar se va păstra mai multă vegetaţie“, a spus arhitectul Gheorghe Lăncrănjan.

Monumentul Custozza

Acesta a specificat că este locul central al castrului roman. „S-ar putea ca în momentul în care noi vom coborâ nivelul de călcare cu 70 de centimetri pentru crearea sistemului rutier să dăm de vestigii romane. Ele vor fi puse în valoare. Parcul a fost creat cu aproximativ 130-140 de ani înainte şi considerăm că este mult mai puţin important decât vestigiile de acolo“, a declarat Gheorghe Lăncrănjan.

Monumentul Losenau

Monumente Custozza şi Losenau vor fi păstrate. În imediata lor apropiere va fi creat un sistem de fântâni arteziene. „În funcţie de vestigiile ce vor fi descoperite, sistemul de pompare a apei poate lua forma unor tâşnitori sau a unei opere de artă“, a precizat Silvia Moldovan, directorul departamentului Investiţii al Primăriei Alba Iulia.

Se va crea un sistem pietonal-auto din dale de piatră pe o suprafaţă de peste 42.000 metri pătraţi, alei pe 1.500 metri pătraţi, iar spaţiul verde se va întinde pe aproximativ 7.000 metri pătraţi. Pista de biciclişti va înconjura parcul şi va avea o lăţime de 2 metri.   

Schiţa proiectului de reabilitare a centrului istoric.

Circulaţie restricţionată

În primă fază se vor realiza lucrările de amenajare a şantierului şi apoi se va îndepărta pavajul existent.

„Prima zonă atacată va fi strada Mihai Viteazul pe care o dorim finalizată până la 1 mai când vor debuta Zilele Cetăţii, care sunt urmate în perioada 3-4 mai de Congresul Internaţional de Turism Rural. Nu vrem să ne întâmpinăm oaspeţii în plin şantier, chiar dacă per total, în zonă lucrările de reabilitare vor dura mai mult”, a precizat Mircea Hava.

Primăria Alba Iulia a decis ca începând cu data de 1 martie să fie restricţionat accesul pe străzile: Mihai Viteazu, Nicolae Iorga, Gabriel Bethelen, Patriarh Miron Cristea, Mitropolit Andrei Saguna, Mitropolit Alexandru Sterca Şuluţiu, Muzeului, Militari şi Aleea Castanilor.