Vaporul pentru avorturi, din nou în apele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Women On Waves" ("Femei pe valuri"), vaporul olandez la bordul căruia femeile însărcinate care nu îşi doresc copilul îşi pot provoca un avort, şi-a reluat activitatea, după o întrerupere

"Women On Waves" ("Femei pe valuri"), vaporul olandez la bordul căruia femeile însărcinate care nu îşi doresc copilul îşi pot provoca un avort, şi-a reluat activitatea, după o întrerupere "forţată" de mai bine de trei ani. Nava este, în realitate, o clinică mobilă ce oferă posibilitatea de avort femeilor ce trăiesc în ţări care interzic, prin lege, întreruperea artificială a sarcinii. Fostul guvern olandez (conservator) a sistat activitatea "clinicii plutitoare", dar după ce la putere a venit coaliţia din care face parte şi Partidul Laburist, restricţia a fost ridicată. Ce-i drept, medicii de la bordul vasului nu au voie să administreze "decât" pilule abortive, în timp ce vaporul pluteşte în exclusivitate în ape internaţionale. Femeile care doresc să-şi întrerupă sarcina ajung la bordul lui după un voiaj de două ore într-o ambarcaţiune cu motor, pusă la dispoziţie tot de "clinică".

Viitoarea destinaţie va fi Argentina

Medicul Rebecca Gomperts, una dintre fondatoarele asociaţiei "Women On Waves", a declarat că, după această pauză de trei ani, clinica îşi va relua voiajele, destinaţia următoare fiind, cel mai probabil, Argentina. Din 1999, anul în care a apărut această asociaţie olandeză, au fost duse trei campanii de provocare a avorturilor: Irlanda (2001), Polonia (2003) şi Portugalia (2004), ţară care recent a abrogat legea ce interzicea întreruperea voluntară a sarcinii.

Capitala Mexicului a legalizat avorturile

Parlamentarii Adunării Legislative a oraşului Ciudad de Mexico au adoptat o lege care permite avortul până în a 12-a săptămână de sarcină. Această lege, adoptată cu 49 de voturi pentru şi 19 contra, va avea un puternic impact social-politic, dată fiind profunda orientare catolică a majorităţii mexicanilor. La nivel naţional, Mexicul nu autorizează avortul decât în cazuri de viol sau de grave malformaţii ale fetusului, ce ar pune în pericol viaţa mamei.