UPDATE Sanitas se pregăteşte de grevă generală. Sorina Pintea: „N-am înţeles de ce s-a stabilit un calendar al grevelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din Sănătate se pregătesc de grevă FOTO Adevărul

Încep protestele în Sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas dau startul protestelor pe 20 martie şi susţin că în primă fază vor picheta sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi pe cel al Ministerului de Finanţe, urmând ca în aprilie să organizeze un miting de amploare în Capitală. În paralel, se strâng semnături pentru declanşarea procedurii de grevă generală.

UPDATE „Acel procent de 30% trebuie să-l respectăm. Am dat nişte sugestii. Am spus: atât putem da”, a explicat Sorina Pintea într-o declaraţie de presă. Aceasta susţine că spitalele pot acorda servicii la cerere pentru ca să poată acorda sporuri mai mari medicilor ce lucrează în spital. „Pentru personalul TESA se menţin sporurile discutate. Nu scad veniturile nete”, a completat ministrul Sănătăţii. „N-am înţeles de ce s-a stabilit un calendar al grevelor. Noi am spus că avem grijă de medici”, a spus Sorina Pintea. 

În ceea ce priveşte problema imunoglobulinei, aceasta a fost rezolvată parţial. „Austria, Italia şi Statele Unite ale Americii s-au oferit să ne ajute. Vor intra în ţară în două săptămâni 10.000 de doze de imunoglobulină”, a completat Sorina Pintea. 

„Dăm startul acţiunilor de protest începând de săptămâna viitoare. Vor fi pichetări la Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe. Şi am început să strângem semnături pentru declanşarea conflictului de muncă şi pentru greva generală. Sperăm să nu se ajungă în acest punct, pentru că ar avea pacienţii de suferit”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte al federaţiei Sanitas. 

Concret, plafonarea de 30% a sporurilor la nivelul unui spital îi pune pe managerii de unităţi sanitare în situaţia de a găsi soluţii pentru a-i determina pe medici dar şi pe asistenţii medicali să nu plece şi să-şi completeze veniturile în aşa fel încât ei să nu beneficieze strict de salariul prevăzut în programul de guvernare, respectiv 9.000 de lei în mână pentru medicul primar cu gradaţia cinci. 

„Orice spital care va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut de regulament o poate face din venituri proprii. Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor”, susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a şi lansat o astfel de propunere sindicaliştilor din Sănătate care merg săptămânal la întâlniri cu oficialii din Ministerul Sănătăţii. 

Ce tip de spitale ar putea înregistra venituri proprii

Şi, cu toate că sindicatele au spus iniţial că soluţia ar fi decentă, specialiştii arată că ea este aproape imposibil de aplicat în special în spitalele din Bucureşti, care sunt supraaglomerate şi, în plus, au şi concurenţă privată. Mai mult, unităţi sanitare mari, cum este Spitalul de Urgenţă Floreasca, au întâmpinat în trecut dificultăţi financiare, datoriile fiind şterse de stat. 

Sindicaliştii arată că problema sporurilor medicilor şi asistenţilor medicali nu este nici pe departe rezolvată şi că sunt situaţii în care cadre medicale, pe noua grilă de salarizare, primesc mai puţin în mână faţă de cât primeau înainte, când beneficiau de sporuri care ajungeau şi la 100%. 

„Se pierde la venit. Spre exemplu, un asistent medical care avea un salariu de 2.400 de lei în decembrie anul trecut dar care primea un spor de 100%, a mers către 4.000 de lei. În acest an, salariul i-l face aproape 5.000, îi ia transferul de contribuţii şi rămâne cu vreo 3.200 de lei în mână, deci are o scădere. Regulamentul de sporuri e teoretic, el nu va putea fi operaţional”, a arătat, pentru „Adevărul” şi prim-vicepreşedintele federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, sceptic că spitalele vor putea oferi sporurile maxime prevăzute în regulamentul aflat în dezbatere publică. 

Chirurgii, nemulţumiţi

Potrivit documentului, un chirurg va beneficia de un spor de 15% pe secţie şi de 50% atunci când merge în sala de operaţie. „Evident, un chirurg are şi muncă în secţie şi muncă în sală. Practic, chirurgii trebuie să fie pontaţi, într-un fel sau altul şi să se vadă cât stau în sala de operaţie şi orele efective petrecute acolo se calculează cu spor de 50%. În schimb, specialiştii de anestezie-terapie intensivă au acelaşi spor indiferent că sunt pe sala de operaţie sau pe secţie. Până la urmă şi noi avem o muncă dificilă”, a punctat şi medicul Bodgan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.