TVA de 19%, bătută în cuie şi pentru 2008
0Proiecţia bugetului pe anul viitor nu prevede reduceri ale taxei pe valoarea adăugată nici măcar pentru alimentele de bază Prima formă a bugetului de stat pe anul 2008 a fost
Proiecţia bugetului pe anul viitor nu prevede reduceri ale taxei pe valoarea adăugată nici măcar pentru alimentele de bază
Prima formă a bugetului de stat pe anul 2008 a fost finalizată şi se află în discuţii la nivelul experţilor din ministere. Aceasta prevede păstrarea cotei de 19% pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA), a anunţat, ieri, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.
În plină "revoluţie" a preţurilor la produsele agricole şi alimentele de bază, când sindicatele şi patronatele din aceste domenii cer scăderea TVA pentru a se atenua efectele scumpirilor şi secetei, guvernul are deja o proiecţie a bugetului pentru anul viitor, care prevede menţinerea cotei de 19% pentru această taxă. "Am construit bugetul pe 2008 bazându-ne pe TVA de 19%", a anunţat ieri ministrul Varujan Vosganian.
El a precizat că "anticipările cu privire la creşterile preţurilor sunt disproporţionate faţă de evaluările noastre (n.n. - ale guvernului), iar producătorii care practică scumpiri vor trebui să răspundă în faţa propriilor consumatori". În opinia şefului Finanţelor, aceste preţuri "vor reveni la normal atunci când efectele secetei nu se vor mai vedea".
Sindicatele vor picheta parlamentul
Potrivit ministrului Vosganian, proiectul legii bugetului pe 2008 va fi prezentat guvernului pe 30 septembrie, urmând să ajungă la comisiile parlamentare pe 10 octombrie.
În forma actuală, bugetul pe 2008 este construit pe baza următorilor indicatori macroeconomici: Produsul Intern Brut va fi de 438,6 miliarde lei, deficitul bugetar de 2,7% din PIB, iar inflaţia de 3,5%. Şi, surpriză, TVA de 19%...
Faţă de păstrarea cotei de TVA, liderii sindicalelor şi patronatelor din domeniul alimentar îşi pregătesc încă de pe-acum o replică pe măsură: federaţia sindicală din industria alimentară - FSIA - va picheta parlamentul pe 28 august, iar patronatul Romalimenta va invoca modelul Ungariei (vecinii noştri de la vest tocmai au anunţat că se va reduce cota de TVA pentru alimente).
Preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu ne-a declarat că acţiunea sindicală de la sfârşitul acestei luni "va fi dedicată atât TVA, cât şi faptului că guvernul nu a luat măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi scumpirilor".
În Ungaria, TVA-ul la alimente este de 5%
Iar preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, ne-a declarat că "vom prezenta şi noi un proiect de buget cu TVA redus aşa cum au procedat ungurii (la ei, cota va scădea de la 8% la 5% pentru alimente), dar cred că nu mai are rost să luptăm cu morile de vânt. Felicit guvernul de la Bucureşti, dar îl urăsc pe cel de la Budapesta, pentru că ei ştiu să facă economie", conchide Sorin Minea.