STUDIU Aproape 40% din români vor să îşi schimbe jobul în 2017. Majoritatea angajaţilor, stresaţi la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii români vor să-şi schimbe locul de muncă

Angajaţii români au aşteptări ridicate privind situaţia lor profesională în 2017. Mai mult de jumătate consideră că vor beneficia de o majorare salarială, în timp ce aproape 40% intenţionează să-şi schimbe locul de muncă în următoarele luni.

Concret, un studiu realizat de portalul de locuri de muncă eJobs scoate în evidenţă că unul din doi angajaţi se aşteaptă la creşterea numărului de locuri de muncă în acest an, pe fondul evoluţiei pozitive a pieţei muncii în 2016. Însă aproximativ 70% din respondenţii la studiu consideră că angajatorii vor fi în căutare de personal specializat. 

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia sunt mai încrezători decât femeile referitor la schimbarea locului de muncă. Mai precis, 52% din bărbaţi spun că vor găsi un nou loc de muncă în timp ce doar 46% din femei sunt la fel de optimiste. Şi studenţii şi tineri sunt optimişti şi consideră că îşi vor găsi de muncă anul acesta. 

Cercetarea eJobs mai arată că doar 23% din români sunt mulţumiţi de locul de muncă actual. Astfel, mai mult de jumătate sunt de părere că este loc de mai bine, iar 23% susţin că nu sunt deloc fericiţi cu jobul actual. Referitor la motivele pentru care românii îşi păstrează locul de muncă din prezent, pe primul loc se află distanţa faţă de casă urmată de siguranţa locului de muncă, de atribuţiile avute şi de echipa alături de care lucrează. 

60% din angajaţi, stresaţi la locul de muncă

Cu privire la şefi, aproape jumătate din angajaţi se declară mulţumiţi de relaţia pe care o au cu superiorii din companii în timp ce 26% afirmă că nu se înţeleg cu aceştia. 

Un motiv esenţial pentru gradul de satisfacţie al angajaţilor îl reprezintă calitatea vieţii la locul de muncă şi împlinirea profesională. Concret, 58% din respondenţi spun că locul de muncă actual îi inspiră şi îi motivează. 

Cu toate acestea, 63% din românii angajaţi afirmă că nivelul de stres de la locul de muncă, femeile fiind mai afectate de stres decât bărbaţii, evidenţiază studiul citat. 

Ce-i determină pe angajaţi să plece din companii 

Top 3 motive pentru pentru care respondenţii studiului şi-ar schimba locul de muncă actual:

● pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor - 27% dintre respondenţi;

● pentru un salariu mai bun - 24% dintre respondenţi;

● pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă - 12% dintre respondenţi

Analizând după profilul studiilor, pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca job-ul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii, contează mai mult salariul. În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt de asemenea prioritare.