Şi meşteşugarii suferă de foame!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi meşteşugarii suferă de foame!

Mai mult de jumătate din liber-profesionişti declară în sondaje că nu pot acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic. Din totalul lucrătorilor pe cont propriu, 51,8% spun că veniturile lunare nu le ajung pentru a-şi procura hrana şi a-şi plăti la timp facturile la întreţinerea locuinţei. Previziuni sumbre ale ministrului IMM: CRIZA TRECE LA SFÂRŞITUL LUI 2010

Analiza posibilităţii de satisfacere a nevoilor de consum ale gospodăriilor, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), relevă, între altele, că nu toţi întreprinzătorii duc o viaţă uşoară. Mai precis, unii nu‑şi pot permite asigurarea unui trai decent şi/sau nu pot plăti la timp facturile aferente întreţinerii locuinţei.

Concret, 51,8% din familiile conduse de liber-profesionişti „nu pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat“, arată analiza INS, care prezintă date referitoare la starea gospodăriilor în anul 2008.

Pentru că „Adevărul“ a urmărit aceşti indicatori de-a lungul timpului, vă putem spune că ponderea liber-profesioniştilor aflaţi în imposibilitatea de a-şi întreţine familia a scăzut uşor în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2004 aproape 60% din întreprinzători declarau în sondajul INS că nu pot face faţă cheltuielilor, această pondere a coborât la 53% în 2006, apoi la 52% în 2007, pentru ca în 2008 să ajungă la 51,8%.

Cea mai grea problemă: asigurarea hranei

Anul trecut, din totalul gospodăriilor conduse de întreprinzători ale căror venituri sunt insuficiente pentru asigurarea traiului zilnic, 82,8% au afirmat că se află în „imposibilitatea de a cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei“.

De asemenea, 35,9% au declarat că nu au putut plăti la timp întreţinerea locuinţei, iar 20,8% nu au plătit la timp factura la curentul electric. Plata chiriei a fost o problemă grea pentru 2,5% din întreprinzătorii nevoiaşi, iar abonamentul radio-TV – pentru 8% şi telefonul – pentru 7%.


Statisticile oficiale arată că în România sunt 1,72 milioane de persoane cu statut de lucrător pe cont propriu, de unde rezultă că mai mult de 890.000 s-au confruntat cu imposibilitatea acoperirii cheltuielilor lunare cu strictul necesar.

Salariaţii o duc cel mai bine

Ancheta INS a analizat şi celelalte tipuri de gospodării după criteriul posibilităţii de satisfacere a nevoilor de consum. Concluzia finală este că doar 32,4% din totalul salariaţilor au fost în incapacitate de a-şi întreţine familia (situaţie în care se regăsesc, cum am arătat mai sus, 51,8% din liber-profesionişti).

În aceeaşi categorie se mai găsesc 73% din gospodăriile ai căror capi de familie sunt şomeri, 62,1% din gospodăriile conduse de agricultori şi 44,7% din cele de pensionari.

891.576 este numărul total al întreprinzătorilor care afirmă că nu pot face faţă cheltuielilor pentru asigurarea unui trai decent.