Şeful juntei militare, la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenentul  Alexandru Gheorghe (27 de ani), de la Flotila 71 Câmpia Turzii, a solicitat ca el să deţină 50% din puterea de decizie a unui Consiliu Militar care să conducă ţara. Psihiatrii spun că are probleme grave.

Gestul de a ieşi în stradă, îmbrăcat în uniforma Armatei, şi de a li se alătura protestatarilor, dar şi propunerile sale în ceea ce priveşte soluţia pentru ca ţara să iasă din criză îl încadrează pe Alexandru Gheorghe în categoria persoanelor care au nevoie de ajutorul psihiatrilor.

Indiscutabil, este un caz atipic, o spun toţi, şi nimeni nu-şi aminteşte ceva asemănător: „Nu cunosc să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii zeci de ani", spune Edmond Cracsner, fost şef al secţiei de psihologie militară a Statului Major General al Armatei. Cracsner se referă strict la apariţia lui Gheorghe în mijlocul mulţimii, îmbrăcat în uniformă militară.

„Că locotenentul vrea dictatură militară, probabil nu este singurul înregimentat convins de corectitudinea unei astfel de soluţii. Nu suntem Turcia, dar l‑am avut pe mareşalul Antonescu, şi admiratorii lui nu sunt puţini. Că spune asta în public şi ţine discursuri îmbrăcat în uniformă militară este o problemă care ţine de regulamentele Armatei şi se va rezolva potrivit acestora", afirmă Eduard Cracsner. El crede că gestul locotenentului este un gest al unei „personalităţi puţin mai accentuate, venit dintr-o stare de frustrare, nemulţumire, pe un fond de stres, de accentuare a problemelor de ordin social".

„Un caz foarte grav"

Psihiatrul Florin Tudose este şi el neimpresionat de viziunea politică a locotenentului, de „trăsnăile" cu dictatura, monarhia etc. Povestea interesantă începe atunci când locotenentul pretinde jumătate din puterea de decizie a Consiliului Militar ce ar fi bine, susţine Alexandru Gheorghe, să preia conducerea României.

„Avem de-a face cu un eu foarte gonflat şi cu un om care se poziţionează permanent în centrul soluţiei. Crede că el este centrul universului, revendicările şi soluţiile îl au pe el în centru, el pus într-o lumină extraordinară. Eroul providenţial. Este un caz foarte grav, iar din punct de vedere al modului în care se vede pe el însuşi este megalomanie, o viziune deloc realistă asupra propriei persoane", explică Florin Tudose. 

Consternare la MApN

Potrivit unui comunicat oficial transmis de către Ministerul Apărării Naţionale, „conducerea Statului Major General a luat la cunoştinţă «cu consternare» de activităţile şi propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru" şi a promis că va face publică decizia Consiliului de Judecată, imediat după pronunţare.

Locotenentul Alexandru Gheorghe a cerut, atât în faţa superiorilor săi, cât şi a reprezentanţilor mass-media, invocarea stării de urgenţă în România şi administrarea, timp de o lună, a statului român de către Armată. 

A refuzat să semneze un ordin

Locotenentul a refuzat să semneze ordinul şefului Unităţii Militare din Câmpia Turzii, prin care i s-a adus la cunoştinţă faptul că va fi judecat de Consiliul de Judecată pentru abaterile pe care le-a avut săptămâna trecută. „Deplasarea în garnizoana Bucureşti fără aprobarea comandantului, participarea la mitingul de protest în uniforma militară, precum şi declaraţiile făcute ulterior de locotenent, fără aprobarea comandantului unităţii reprezintă abateri disciplinare care vor fi analizate în Consiliul de Judecată", a declarat contra­amiralul Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. „Consiliul de Judecată este format din cinci membri, colegi de unitate ai ofiţerului", a mai precizat contraamiralul Tiberiu Frăţilă. Potrivit acestuia, locotenentul poate să refuze să participe la judecarea sa, iar în acest caz va fi judecat în lipsă, „după reguli, principii şi termene clar stabilite".

Sancţiuni

Locotenentul este pasibil de sancţiunile prevăzute de articolele 33 şi 85 din Legea 80/1995. Astfel, potrivit articolului 33, „pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; consemnare; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor timp de 1-2 ani".  Conform articolului 85, pentru încălcări grave ale regulamentelor militare, locotenentul ar putea fi chiar şi trecut în rezervă. 

"Este un caz foarte grav, iar din punct de vedere al modului în care se vede pe el însuşi este megalomanie, o viziune deloc realistă asupra propriei persoane.''
Florin Tudose psihiatru

Ce spune legea

Conform legii 80/1995, articolul 29, litera g, cadrelor militare în activitate nu le este permisă „participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităilor la care se participă în misiune".

Propunerile halucinante ale locotenentului

Locotenentul Alexandru Gheorghe a transmis Statului Major General al Armatei următoarele soluţii pentru administrarea statului român:
1. Dizolvarea sau desfiinţarea Parlamentului;
2. Invocarea stării de urgenţă în ţară;
3. Conducerea ţării şi administrarea statului român de către Armată; locotenentul Gheorghe Alexandru să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele ţării, iar ofiţerului să îi revină 50% din puterea de decizie;
4. Aducerea regelui ca şef al statului şi instaurarea monarhiei constituţionale; Monarhia constituţională este o soluţie, având Armata ca garant al democraţiei şi suveranităţii, potrivit Constituţiei.

De ce nu poate prelua Armata puterea

În opinia conf. univ. dr. Dacian Dragoş, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, „constituţional, Armata nu poate prelua democratic puterea. Dacă s-ar fi întâmplat ceea ce a propus locotenentul, ar fi fost lovitură de stat", a explicat Dacian Dragoş. „Aşa ceva devine posibil doar în cazul situaţiilor de urgenţă, în stare de război. Dar Armata nu preia nici măcar atunci conducerea statului, ministerele etc.", a adăugat prodecanul Dragoş.

Disciplină şi privaţiuni

Alexandru Gheorghe nu se află la prima iniţiativă prin care încearcă să schimbe mersul lucrurilor în ţară. Bunăoară, anul trecut a propus o nouă lege a statutului cadrelor militare. Petiţia sa le-a fost înaintată superiorilor şi a făcut şi un drum de Bucureşti, pentru a se prezenta în audienţă la şeful Statului Major General. În opinia colonelului Gabriel Mora, procuror militar în cadrul Parchetului Militar Cluj, locotenentul „ar fi trebuit să respecte cu stricteţe regulamentul Armatei". „Parchetul nu are însă nicio competenţă în cazul locotenentului Alexandru Gheorghe. Este vorba de abateri disciplinare, pentru care s-a sesizat Consiliul de Judecată. Noi nu ne ocupăm de abateri, ci de infracţiuni", a spus procurorul militar.

Colonelul Gabriel Mora a mai precizat şi că, „fiind militar, locotenentul ar fi trebuit să respecte regulamentul". „Armata este un sistem închegat, care presupune disciplină şi anumite privaţiuni. Cel care îşi alege această carieră trebuie să se supună acestor norme. Altfel, armata nu ar mai fi armată", a încheiat procurorul militar Gabriel Mora.

Ultima tentativă de dictatură militară, în 1990

Puţină lume ştie că imediat după Revoluţia din 1989 România a fost pândită în mod real de pericolul unei dictaturi militare. Totul din cauza inconştienţei lui Ion Iliescu, care, la 23 decembrie 1989, l-a numit ministru al Apărării pe generalul Nicolae Militaru (foto), dovedit încă din anii '70 ca agent sovietic.

Acesta a încercat să pună mâna pe putere şi să instaureze o dictatură militară prin intermediul unor ofiţeri reactivaţi pe care Ceauşescu îi marginalizase din cauza relaţiilor dubioase pe care aceştia le aveau cu Moscova. Prima încercare s-a petrecut în zilele de 23 şi 24 decembrie 1989, când generalul Marin Pancea, un apropiat al lui Militaru, a invocat înputernicirea acestuia şi s-a autointitulat comandant al garnizoanei Brăila, încercând apoi să‑şi extindă influenţa în toată zona Moldovei. 

Învins de cada

După ce această primă încercare a eşuat, Militaru a început să lucreze la un plan mai minuţios. A reactivat zeci de generali filosovietici aflaţi în rezervă şi a postat câte unul în fiecare judeţ. Aceştia urmau să conducă judeţele, imediat ce el se va impune la Bucureşti. Aceste reactivări au stârnit totuşi nemulţumirile ofiţerilor tineri din Armata Română, care s-au grupat în Comitetul de Iniţiativă pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi au cerut schimbarea lui Militaru din funcţia de ministru al Apărării.

Conform generalului Mircea Chelaru, Nicolae Militaru a încercat să dea o lovitură de stat militară pe fondul manifestaţiei din 12 ianuarie 1990, însă a eşuat deoarece ofiţerii care intraseră în CADA au refuzat să-i asculte ordinele.

Militarul-problemă

Acum exact o săptămână, la 23 ianuarie, locotenentul Alexandru Gheorghe şi-a făcut apariţia în Piaţa Universităţii şi a făcut declaraţii de susţinere la adresa protestatarilor. I-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică şi să continue manifestaţiile, precizând că n-a venit să scandeze contra preşedintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, însă „deasupra lui este poporul". Alexandru Gheorghe a participat apoi la o emisiune televizată, unde a fost tratat precum un erou.

„Am un salariu foarte bun, 31 de milioane de lei vechi pe lună. Deci nu banii m-au adus aici, ci dorinţa de demnitate. Aici sunt părinţii mei, sunt fraţii mei, sunt rudele mele", a declarat pe un ton exaltat Alexandru Gheorghe, care a admis şi că a încălcat puţin legea.

Întors în unitate, a protestat singur pe platou timp de o oră. A urmat apoi un şir de proteste şi declaraţii iraţionale, care au culminat cu solicitarea ca el să deţină 50 % din puterea de decizie a unui consiliu militar care, în viziunea lui, ar urma să conducă ţara. Locotenentul Alexandru Gheorghe este ofiţer activ de trei ani, iar în prezent lucrează în structura de protecţie a documentelor clasificate, cu o funcţie asimilată gradului de maior.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Dacă va fi să ies vreodată din sistem, nu o voi face pe uşa din dos!"
Locotenentul de doar 27 de ani care a pus pe jar o ţară întreagă, apărând în mijlocul protestatarilor îmbrăcat în uniforma militară, a vorbit cu reporterii „Adevărul" despre cum i s-a schimbat viaţa în ultimele 24 de ore. Citește continuarea aici

Alexandru Gheorghe: „Am propus ca Armata să preia timp de o lună administrarea țării"
Locotenentul Alexandru Gheorghe a declarat, la terminarea programului de lucru, că nu a fost în niciun fel sancționat deocamdată de către conducerea unității din Câmpia Turzii. De asemenea, acesta a arătat că soluția pe care a propus-o, miercuri, pentru aplanarea conflictelor a fost respinsă de către superiori. Citește continuarea aici

Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Sunt urmărit!"
Ofiţerul Alexandru Gheorghe, de la Flotila 71 din Câmpia Turzii, a declarat că, în ultimele zile, a fost urmărit în permanenţă de indivizi necunoscuţi. Joi dimineaţă, a încercat să le vorbească celor doi bărbaţi care se aflau într-un Audi A4 negru. Văzându-se filmat, şoferul a demarat în trombă. Citește continuarea aici

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?
adevarul.ro vă propune o dezbatere în premieră, în cadrul căreia cititorii oferă conţinut la fel de important ca cel al jurnaliştilor. Doi ziarişti importanţi prezintă opinii divergente despre cazul militarului care a participat la proteste şi vă invită să susţineţi cu argumente personale unul dintre aceste puncte de vedere. Citeşte continuarea aici

EDITORIAL, Mălin Bot, redactor-şef adevarul.ro: De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe
Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi. Citeşte integral editorialul

EDITORIAL, Sabin Orcan, redactor-șef ediții locale Adevărul: Falsul erou cu epoleţi
Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe, de a ieşi să protesteze îmbrăcat în haină militară, face furori printre contestatarii actualei puteri. Citește integral editorialul