Romania a inchis subiectul inchisorilor CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Traian Basescu a negat categoric posibilitatea ca pe teritoriul Romaniei sa se fi aflat inchisori ale CIA, in care detinutii sa fi fost torturati. "Nu a existat asa ceva si nu ar fi

Presedintele Traian Basescu a negat categoric posibilitatea ca pe teritoriul Romaniei sa se fi aflat inchisori ale CIA, in care detinutii sa fi fost torturati. "Nu a existat asa ceva si nu ar fi posibil ca pe teritoriul Romaniei sa se practice tortura", a declarat Basescu, marti seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. Basescu a spus ca orice organizatie internationala poate vizita orice ,loc suspectat a fi destinat detentiei si torturii", inclusiv baze militare. ,Singurul apel pe care il facem este ca aceia care vorbesc despre Romania, ca ar fi gazduit sau ca ar gazdui locuri de tortura, sa-si asume responsabilitatea afirmatiilor pe care le fac. Nu putem accepta la nesfarsit speculatii ca, daca au aterizat nu stiu ce avioane, nu stiu ce s-a intamplat cu tortura si cu inchisorile secrete", a cerut seful statului roman. El a anuntat ca Romania va inchide definitiv acest subiect, invitandu-i in tara pe cei care au suspiciuni. Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a afirmat ca, prin faptul ca teroristii sunt ,luati de pe strada" pentru a fi transferati dintr-o tara in care nu pot fi judecati in alta, sunt salvate vieti. ,Adunarea teroristilor si retinerea lor pana cand ne asiguram ca ne folosim de mijloacele legale pentru a-i retine si interoga si pentru a obtine informatiile de care avem nevoie, este un obicei care poate salva vieti", a sustinut Rice.

Bazele vor gazdui 1.500 de militari
Acordul dintre Romania si SUA privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei va permite ca 1.500 de militari americani sa fie stationati pe teritoriul tarii noastre. Doar 100 dintre acestia se vor afla aici in permanenta, restul fiind rotiti la fiecare sase luni. Romania va pune la dispozitia americanilor Baza Aeria-na de la Mihail Kogalniceanu, baza de antrenament de la Babadag si zonele de antrenament de la Cincu si Smardan. Presedintele Traian Basescu a explicat ca diferenta dintre zone si baze este ca trupele vor putea stationa permanent in baze. Potrivit sefului statului roman, atat bazele, cat si zonele de antrenament vor putea fi utilizate de toate categoriile de arme - terestre, navale si aeriene. ,Toate acestea au fost posibile pentru ca in relatia bilaterala a existat de la bun inceput onestitate si corectitudine, iar Romania a fost o tara care si-a respectat constant angajamentele in relatia cu Statele Unite. Cred ca mai exista un element formidabil. Poate este cel mai pretios element pe care il are relatia noastra bilaterala, si anume acceptarea de catre poporul roman a prezentei militare ame--ricane in Romania", a declarat Basescu la conferinta de presa sustinuta impreuna cu Condoleezza Rice. Aceasta a sustinut ca acordul semnat cu Romania, marti seara, este unul ,istoric". ,Romania este unul dintre aliatii nostri, prietenii nostri cei mai buni, un prieten cu care impartasim credinta ca cei care au acum no-ro-cul de a se afla de partea cea buna a istoriei, in ceea ce priveste libertatea, sunt obligati fata de ceilalti care inca nu s-au bucurat de binecuvantarea libertatii. Deci, suntem obligati fata de ei sa-i ajutam sa beneficieze de libertate. Asadar, SUA si Romania nu sunt doar prieteni, ci camarazi de arme in Irak, Afganistan si Balcani", a sustinut Rice. Acordul intre Romania si SUA privind activi-tatile fortelor SUA statio-nate pe teritoriul Romaniei urmeaza sa fie supus aprobarii parlamentului.

Americanii sunt asteptati cu drag de fete si de carciumari
Cei peste 4.700 de locuitori ai comunei Smardan din judetul Galati ii asteapta cu nerabdare pe militarii americani care vor veni, incepand de la anul, pentru exercitii in poligonul Malina, din vecinatatea localitatii. Satenii sunt obisnuiti cu prezenta militarilor straini pentru ca, in ultimii trei ani, au primit de doua ori vizita bersaglierilor si tanchistilor italieni care s-au antrenat in aplicatii comune cu militarii romani pe acelasi poligon. ,Este foarte bine ca vin americanii. Vom avea si noi mai multe facilitati, mai ales in repararea drumurilor si a unor obiective de interes social si cultural din comuna. Sper sa fie cazati aici pentru ca astfel le vom lua si noi impozite si taxe mai grase. Acum sper ca si Consiliul Judetului Galati ne va da bani mai multi ca sa facem comuna boboc", a declarat, miercuri, primarul comunei, Neculai Botezatu. Edilul local a precizat ca in comuna si in cele trei sate arondate sunt 40 de carciumi, dar numai trei sunt de ,nasul americanilor" fiind dotate cu termopane, mese de biliard, jocuri si bauturi fine. Cele mai suparate din sat sunt fetele, pentru ca, spun ele, asa cum s-a intamplat cu italienii, si americanii vor pleca dupa fete in Galati. "Nu se vor uita la noi, or sa plece la Galati. Sa vedeti ce de taxiuri vor veni sa-i ia si sa-i duca la Galati. Asa s-a intamplat si cu italienii", a spus cu naduf una dintre fetele din Smardan. Poligonul Malina, din vecinatatea comunei Smardan, a fost infiintat in anul 1951. Are o suprafata de aproximativ 80 kmp. Unitatea este impartita in cinci sectoare pentru trageri cu tancul si armamentul de pe tanc, cu armamentul de infanterie, cu artileria din pozitii acoperite si directe, cu aviatia, precum si un sector pentru experimentari. Poligonul are un bloc administrativ cu posibilitati de cazare si masa pentru 200 de cadre militare si 400 militari angajati pe baza de contract.