Papa Benedict al XVI-lea, vizită istorică în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul lumii catolice se va afla în mijlocul unei comunităţi pline de credinţă, dar şi de scandaluri

Benedict al XVI-lea este al treilea Suveran Pontif, după Paul al VI-lea şi Paul al II-lea, care vizitează SUA. Prima etapă a pelerinajului care începe astăzi va avea loc la Washington, unde Papa va fi primit de preşedintele George W. Bush. La New York, liderul Bisericii Catolice va pleda pentru drepturile omului, la sediul ONU.

De la Vatican, catolicismul american este văzut ca un exemplu pentru ardoarea credinţei, dar şi ca o problemă spinoasă, din cauza preoţilor pedofili şi a altor scandaluri cu tentă sexuală. Încă de la începutul Pontificatului său, Benedict al XVI-lea a preferat să scoată în evidenţă dinamismul catolicilor din SUA, salutând rolul tot mai mare pe care religia îl joacă în societatea americană. În afară de mesajul său, care subliniază importanţa prezenţei lui Dumnezeu în viaţa cotidiană, Papa va aborda şi subiecte sensibile, precum avortul şi războiul.

De altfel, sunt cunoscute divergenţele în ceea ce priveşte politi­ca exter­nă dintre Vatican şi Washington. Papa se opune în special conflictului din Irak, care contravine doctrinei creş­tine ce acceptă doar războaiele defensive. George W. Bush îl va întâmpina pe Suveranul Pontif la baza aeriană Andrews din Maryland, o onoare de care nu s-a mai bucurat până acum niciun demnitar. Pre­şedintele american a precizat că o astfel de onoare se da­to­rează faptului că Papa nu este un poli­tician, ci “un om al cre­din­ţei”.