Obama şi Biden, în adăpost de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei SUA, Robert Gibbs, a declarat că Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au fost, ieri seară, pentru scurt timp în adăpost , după ce un avion neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Casei Albe şi al Capitoliului, relatează AFP.

"Preşedintele a fost mutat pentru scurt timp, ca măsură de precauţie, la fel ca şi vicepreşedintele" Joe Biden, a spus Gibbs. El a adăugat că aceasta a fost pentru prima dată de la învestirea în funcţie a lui Barack Obama, în luna ianuarie, când au fost luate astfel de măsuri de precauţie.

Secret Service a spus că alerta a durat circa 10 minute şi a fost ridicată atunci când autorităţile au reuşit să stabilească un contact radio cu pilotul aparatului.

Un purtător de cuvânt al Apărării Aerospaţiale Nord-Americane (NORAD) a spus că două avioane de vânătoare de tip F-16 şi două elicoptere ale Pazei de Coastă au interceptat aparatul în jurul orei locale 12.30 (19.30 ora României).

Pilotul a fost "cooperant", a declarat căpitanul Gary Ross. Avionul a fost escortat până la un aeroport situat la circa 24 de kilometri sud de Washington, iar pilotul a fost predat poliţiei locale, a adăugat Ross.

Casa Albă s-a aflat temporar în stare de alertă, iar Piaţa Lafayette, aflată lângă reşedinţa prezidenţială, a fost închisă. Alerta a durat circa 15 minute la Congres, a anunţat Kimberly Schneider, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

În urma atentatelor din 11 septembrie 201, când membri ai reţelei teroriste al-Qaida au deturnat trei avioane care au intrat în Pentagon şi în turnurile Wolrd Trade Center, au fost intensificate măsurile de securitate din jurul capitalei americane.