Nicolăescu: Medicii nu vor mai fi bugetari şi vor avea trei posibilităţi de exercitare a profesiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii nu vor mai avea statut de bugetari, vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că lucreaza la un proiect de lege pentru a schimba statutul medicilor.

„Vrem să schimbăm modalitatea de funcţionare a spitalelor, astfel încât personalul medical să nu mai aibă statut bugetar, să aşezăm locul medicului acolo unde trebuie. Să stabilim pentru un medic trei posibilităţi de exercitare a profesiei”, a declarat Nicolăescu.

Prin urmare, spune ministrul, „un medic ar putea să fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie să-şi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare, un nivel de salariu care să-l motiveze. O altă posibilitate: eventual să creăm secţii sau cabinete private în acel spital unde medicul poate da o consultaţie contra cost, o parte din bani urmând să revină medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: să lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacienţii”, a explicat liberalul în timpul unei intervenţii televizate.

Propunerea ca medicii să fie excluşi din categoria bugetarilor a fost promovată în ultimul an atât de Colegiul Medicilor din România, cât şi de consilierul guvernamental Vasile Cepoi, cel care a elaborat proiectul noii legi a sănătăţii. Cel mai recent raport al Societăţii Academice din România (SAR) recomandă aceeaşi măsură în vederea liberalizării profesiei medicale.

Reforma poate reprezintă <<vorbe goale>>pentru unii, nu şi pentru mine

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă modul în care va fi reorganizată şi restructurată instituţia pe care o conduce. Actele normative care stau la baza deciziei au fost deja publicate pe site-ul oficial al MS.
„Reforma în interesul cetăţeanului poate reprezintă <<vorbe goale>>pentru unii, pentru mine însă este cea mai importantă preocupare a mandatului şi o responsabilitate pe care mi-am luat-o în faţa cetăţenilor şi a Parlamentului”, a declarat Nicolăescu.

Restructurarea şi reorganizarea se vor face prin micşorarea birocraţiei şi apropierea sistemului de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului.

În  subordinea MS vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate. Agenţia Naţională de Programe va coordona programele de sănătate astfel încât ele se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope, a precizat ministrul.

“Dacă totul va merge conform planului, până la sfârşitul anului ele vor putea să intre în funcţiune în noua formulă şi atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu toţii le-am observat în  ultimii 4 ani”, a subliniat ministrul.

Direcţiile de Sănătate Publică vor fi reorganizate

Direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.
Totodată,  se urmăreşte şi micşorarea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250.

 “Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regionalăşi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”,  a spus Nicolăescu.

50 de milioane de euro vor fi economisiţi

Vor fi economisiţi aproximativ 50 de milioane de euro prin debirocratizarea sistemului sanitar, după cum arată estimările pe care ministrul Nicolăescu le-a prezentat Primului Ministru Victor Ponta. Cu aceşti bani, Programul Naţional de Oncologie va deveni exemplar, declara Ministrul în cadrul conferinţei Societăţii Academice din România şi Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Din aceşti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea MS şi a direcţiilor de sănătate publică, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurări de sănătate judeţene, proiectul de act normativ legat de acestea urmând să fie lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Prin procesul de reorganizare din Sănătate vor fi reduse 3.000-4.000 de posturi „din birocraţie“, însă, în urma unei evaluări pe competenţe, ocupanţii acestora vor fi redistribuiţi astfel încât numărul celor fără loc de muncă să fie cât mai mic, a mai declarat ministrul Sănătăţii. Potrivit acestuia, după redistribuirea personalului, cel mult 5% din angajaţi vor intra în şomaj. În prezent, în casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile judeţene de sănătate publică lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

În această săptămâna vor avea loc dezbateri publice privind schimbările propuse cu asociaţiile profesionale, organizaţiile de pacienţi, sindicatele  şi mediul de afaceri.