Nefertiti, motiv de ceartă între Egipt şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egiptul a anunţat că va boicota, de-acum încolo, toate expoziţiile de artă antică din Germania pentru că Berlinul a refuzat să împrumute Muzeului din Cairo bustul reginei Nefertiti, vechi

Egiptul a anunţat că va boicota, de-acum încolo, toate expoziţiile de artă antică din Germania pentru că Berlinul a refuzat să împrumute Muzeului din Cairo bustul reginei Nefertiti, vechi de 3.400 de ani, pentru o expoziţie tematică temporară.

"N-o să mai trimitem niciodată obiecte antice în Germania, la nicio expoziţie, dacă Berlinul îşi va menţine decizia de a ne refuza bustul reginei Nefertiti, pe care l-am solicitat numai pentru trei luni", a declarat Zahi Hawass, şeful Agenţiei Egiptene a Antichităţilor, într-o alocuţiune ţinută în faţa parlamentului din Cairo.

Această ameninţare, care are toate şansele să se aplice în viitor, dacă ar fi să judecăm după aplauzele cu care a fost salutată propunerea oficialului egiptean, a fost provocată de refuzul categoric al ministrului german al culturii, Bernd Neumann.

Acesta şi-a justificat decizia argumentând că bustul e "prea fragil pentru a fi transportat". Nu este prima dată când cele două ţări îşi încrucişează săbiile din cauza acestei statui. Bustul reginei Nefertiti a fost găsit de un arheolog german, în anul 1913, iar săpăturile s-au făcut cu acordul autorităţilor egiptene.

Savantul a descoperit un atelier de sculptură pe malul Nilului şi a avut norocul să găsească singura statuie a reginei Nefertiti, soţia faraonului Akhenaton.

Acest faraon a renegat religia oficială şi a decretat că există un singur Dumnezeu, Soarele, pe care l-a numit Aton.

Marii preoţi ai timpului au reuşit să stopeze noua revoluţie religioasă, dar statuile şi portretele faraonului şi ale soţiei sale, Nefertiti, au fost distruse complet după moartea lor.