Jandarmii sunt gata pentru evacuarea întârziată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmeria Română a avut atribuţii directe în zonele inundate. Generalul de brigadă Olimpiodor Antonescu, şeful Statului Major al Jandarmeriei Române, a povestit în exclusivitate pentru

Jandarmeria Română a avut atribuţii directe în zonele inundate. Generalul de brigadă Olimpiodor Antonescu, şeful Statului Major al Jandarmeriei Române, a povestit în exclusivitate pentru Adevărul despre modul în care structura condusă de el s-a implicat în operaţiunile de salvare.
- Ce efective aţi mobilizat?
- În judeţele dunărene am mobilizat, zilnic, peste 1.200 de jandarmi. De asemenea, am scos în teritoriu toate mijloacele logistice pe care le-am avut în dotare.
- Care au fost cele mai mari probleme cu care v-aţi confruntat?
- Cea mai importantă cred că este reticenţa cetăţenilor. Deşi le-am explicat în fel şi chip necesitatea ca ei să părăsească localităţile în care urmează să aibă loc inundaţii de proporţii, aceştia au refuzat să plece. O altă problemă aş numi dotarea precară pe care o are jandarmeria pentru astfel de intervenţii. Au fost cazuri în care am cărat mobilier şi lucruri personale cu maşinile cu care noi transportăm oamenii la misiuni. Ca o forţă de intervenţie rapidă, ne-am adaptat totuşi la orice situaţie. Mai mult, au fost cadre ale jandarmeriei care şi-au împărţit raţia lor de hrană cu sinistraţii.
- Ce aţi făcut pentru rezolvarea situaţiei?
- Din cauza refuzului oamenilor de a-şi părăsi gospodăriile, s-a pus la punct un plan pentru aşa-zisele "evacuări întârziate". Mai multe camioane ale armatei şi jandarmeriei au fost lăsate în anumite puncte prestabilite, iar locuitorii au fost sfătuiţi să apeleze la ele în cazuri de urgenţă.