Iulian Gâlcă: "Sunt foarte multe frustrări în sistemul judiciar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International şi CSM au făcut public studiul privind percepţia magistraţilor asupra justiţiei

frustrări în sistemul judiciar", dar a pus la îndoială şi exactitatea reală a studiului, având în vedere că şi instituţia pe care o coordonează are ceva probleme de percepţie. În plus, în formularea întrebărilor din chestionar nu s-a precizat exact ce înseamnă în percepţia magistraţilor "factorul de presiune". Mai exact, 10,5% din magistraţi - cu două procente mai mult decât anul trecut - consideră că CSM ar trebui să le protejeze independenţa în faţa preşedinţiei, iar 51% din repondenţi s-au declarat nemulţumiţi de activitatea consiliului.
Faţă de 2005, când 60% din magistraţi considerau că CSM are capacitatea de a garanta independenţa faţă de imixtiunile politicului în justiţie, în 2005 mai au această "credinţă" doar 43% din judecători şi procurori. În ceea ce priveşte preşedinţia, 58% din magistraţi consideră că această instituţie deţine o poziţie dominantă faţă de sistemul judiciar. O observaţie pozitivă a studiului este că magistraţii se simt mai independenţi faţă de anul trecut, însă procentul este de doar 80%, fără a se preciza exact situaţia în care se află ceilalţi 20%.
Procurorii şi judecătorii se plâng doar anonim de ingerinţe politice
Sursele de ingerinţă în justiţie ar fi, conform sondajului, membrii guvernului, ai parlamentului, preşedinţia, Ministerul Justiţiei sau procurorii-şefi.
Cu toate acestea, la CSM nu există nicio plângere a magistraţilor privind o ingerinţă exactă. În 2006, numărul magistraţilor care cunosc cazuri în care relaţia dintre procuror şi judecător afectează imparţialitatea hotărârilor judecătoreşti aproape s-a dublat faţă de anul trecut. Dacă în 2005 doar 23% din magistraţi aveau această percepţie, anul acesta, ponderea lor s-a ridicat la 44,7%.
De asemenea, 28,5% din procurori şi judecători cunosc cazuri în care au existat presiuni politice pentru numirea anumitor magistraţi în funcţii de conducere. Peste 66% din magistraţi "taxează" numirea procurorului general de către Ministerul Justiţiei, aspect considerat ca "o frână" în independenţa procurorilor. Răspunsurile magistraţilor au fost anonime.