Gheorgiţă: Aproximativ 11% din persoanele vaccinate, miercuri, au fost copii din grupa de vârstă 5-11 ani
0Aproximativ 11% dintre persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei de miercuri au fost copii din grupa de vârstă 5-11 ani, a declarat, joi, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă. El a anunţat că următoarea tranşă de vaccin anti-COVID pediatric de la compania Pfizer/BioNTech va fi recepţionată până pe 31 ianuarie.
"Vacinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Ştim că ieri, (miercuri) a demarat această activitate. Sunt 231 de centre active. Ieri au fost vaccinaţi 390 de copii din acestă grupă de vârstă, parctic aproximativ 11% din persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Din aceştia 125 s-au prezentat ieri la centrul de vaccinare fără programare. În acest moment în platformă mai sunt încă 3.435 de programări existente până la data de 16 februarie", a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Şeful CNCAV a anunţat că următoarea tranşă de vaccin pediatric de la compania Pfizer/BioNTech urmează să fie recepţionată la sfârşitul lunii ianuarie.
„Următoarea tranşă de vaccin pediatric de la compania Pfizer/BioNTech urmează să fie recepţionată pe data de 31 ianuarie, într-o cantitate de circa 216.000 de doze şi foarte probabil ca în decursul lunii februarie vom primi şi cealaltă tranşă alocată, practic până la sfârşitul lunii februarie vom primi întreaga cantitate de vaccin pediatric contractată pentru anul 2022”, a menţionat medicul militar.
Valeriu Gheorghiţă a explicat totodată că vaccinarea copiilor este un proces normal, şi nu este necesară prezenţa unui medic specialist pediatru pentru administarea vaccinului anti-COVID.
„Vaccinarea copiilor este un proces normal de vaccinare, aşa cum se întâmplă de ani de zile în cabinele de medicină de familie unde nu este nevoie să avem un medic specialist pediatru. Procedura de vaccinare este cât se poate de clară, de simplă. Există instrucţiuni, se face un triaj medical, se face un consult de bază pentru a identifica persoana respectivă, dacă copilul nu are semne acute de boală respiratorie în momentul în care se prezintă pentru vaccinare. Deci nu este nevoie, nu scrie nicăieri în vreo procedură că trebuie să fie un medic pediatru în centrul de vaccinare.
Legat de posibilitatea identificării unui cabinet separat de vaccinare aici situaţia se poate adapta de la fiecare centru de vaccinare la altul, în funcţie de spaţiul disponibil, însă dacă într-un cabinet de vaccinare destinat pentru cei de peste 12 ani nu mai avem adresabilitate, eu cred că poate să fie împărţit programul de lucru încât să se poată permite şi vaccinarea copiilor. Deci din acest punct de vedere nu este cu nimic diferit procesul de vaccinare faţă de al celor de peste 12 ani. Este absolut la fel. Singurele lucruri care diferă sunt legate de tipul de flacon pe care îl folosim. Şi aici trebuie să existe atenţie sporită să nu se încurce flacoanele între ele”, a afirmat şeful CNCAV,