Construcţiile au tras PIB-ul în jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile au tras PIB-ul în jos

Economia a scăzut cu 8,7% în trimestrul II, pe fondul blocajului pieţei imobiliare. Sectorul de construcţii s-a contractat cel mai mult în trimestrul al doilea, cu peste 14%, determinând declinul întregii economii româneşti.

Avertismentele lansate încă de anul trecut referitoare la dependenţa economiei de dinamica pieţei construcţiilor au devenit
realitate în prima jumătate a lui 2009. Datele revizuite privind Produsul Intern Brut (PIB), comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică, arată că economia românească a avut o contracţie de -8,7% în al doilea trimestru şi de -7,6% în primul semestru din 2009 faţă de aceleaşi perioade din 2008.

Pe lângă declinul-record de -14,2%, înregistrat în sectorul de construcţii, un rol determinant în prăbuşirea per ansamblu a economiei l-au mai avut şi reducerile din comerţ (-11,4%), agricultură (-9,1%), industrie (-7,3%) şi sevicii (-7,4%). Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au înregistrat o scădere de 13,6%.

În termeni nominali, PIB a fost de 120,4 miliarde de lei în preţuri curente în trimestrul doi şi 206,4 miliarde de lei după prima jumătate a anului. Având în vedere cursul mediu de 4,2 lei/euro din primele şase luni ale acestui an, estimăm că PIB-ul României a fost, în termeni nominali, de 28,6 miliarde de euro în trimestrul II, respectiv de 49 de miliarde de euro în primul semestru. A se compara cu echivalentul a 53,7 miliarde de euro, cât a însumat PIB-ul în primul semestru din anul trecut...

Scăderea cererii interne: aproape 16%

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut cu 15,6% în trimestrul doi faţă de acelaşi trimestru din 2008, în principal din cauza reducerii cu 12% a consumului final total şi cu 25,6% a formării brute de capital fix. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 15%.

Scăderi temperate faţă de trimestrul I

Faţă de trimestrul unu, reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură (-1,7%), construcţii (-11%), comerţ (-4,4%) şi servicii (-4,1%).