Companiile de recrutare se extind puternic în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea tot mai mare pentru forţa de muncă a făcut ca fiecare dintre marii jucători de pe piaţa de profil să-şi deschidă câte două-trei birouri regionale. Companiile de resurse umane din

Cererea tot mai mare pentru forţa de muncă a făcut ca fiecare dintre marii jucători de pe piaţa de profil să-şi deschidă câte două-trei birouri regionale.

Companiile de resurse umane din Bucureşti au cunoscut în 2007 cea mai amplă extindere de la înfiinţarea lor. Proiecte ample de dezvoltare există şi pentru 2008. Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca şi Oradea sunt ţintele preferate ale acestora. Managerii spun că investiţiile deschiderii de noi birouri se amortizează în timp scurt, având în vedere cererea crescută de astfel de servicii.

Firma de recrutare şi leasing de personal Barnett McCall Recruitment & Leasing (BMR) a deschis în acest an simultan două birouri, la Oradea şi Cluj, care s-au alăturat celor din Bucureşti şi Timişoara deschise în 1999 şi 2006. În acest moment, managerii mai analizează un număr de cinci-şase potenţiale locaţii şi estimează că reţeaua naţională va creşte cu încă patru birouri până la jumătatea anului viitor.

Echipa birourilor regionale numără, în prezent, 15 membri, iar în întreaga reţea lucrează 60 de persoane. "Am recrutat local pentru birourile regionale deoarece cunoaşterea pieţei locale şi regionale este esenţială pentru succesul acestor birouri. Este foarte important pentru domeniul nostru de activitate că acei consultanţi care lucrează pe diverse proiecte să poată contextualiza informaţiile, să <> mediul în care lucrează dincolo de ceea ce poate afla oricine altcineva printr-o documentare oricât de amănunţită", spune Minola Jac, Regional Development Manager al Barnett McCall Recruitment.

Pentru "a menţine consistenţa la nivel naţional a echipei BMR", în procesul de recrutare a colegilor din birourile regionale s-a implicat managementul la nivelul grupului.

În 2007, Lugera & Makler a deschis trei noi branch-uri, la Arad, Iaşi şi Cluj. Pe lângă sediul central din Bucureşti, Lugera & Makler are branch-uri la Braşov, Ploieşti, Timişoara, Arad, Iaşi şi Cluj. Numărul total al consultanţilor de la Lugera & Makler, la nivelul întregii ţări, a ajuns la 135 de persoane. Investiţiile pentru un birou nou se ridică la aproximativ 30.000 de euro. Având în vedere cererea crescută de servicii de resurse umane, managerii spun că investiţiile deschiderii de noi birouri se amortizează în timp scurt.

Specialiştii sunt recrutaţi local

La branch-urile Lugera & Makler, recrutările s-au făcut la nivel local pentru a beneficia de experienţa consultanţilor care cunosc piaţa muncii din regiune. În situaţiile în care firma a fost implicată în proiecte ample, firma a apelat şi la varianta relocării temporare a unor consultanţi seniori din alte oraşe, care să formeze echipele de juniori, recrutaţi local. Trei din cele nouă agenţii câte are reţeaua Manpower au fost înfiinţate anul acesta. "Pentru anul viitor se preconizează o extindere semnificativă în câteva din oraşele principale ale ţării, în care potenţialul economic este în continuă creştere", ne spune Eliza Nechifor, Marketing & Communication Coordinator.

Extinderea în ţară a firmelor de resurse umane nu se face pentru pieţe viitoare, ci vizează o rentabilizare rapidă. "Deschiderea centrelor noastre regionale permanente era de mult în plan şi s-a întâmplat în momentul în care am considerat că pieţele pe care le-am avut în vedere pot susţine dezvoltarea unor birouri de sine stătătoare", spune Jac.

Strategia de dezvoltare a firmei este legată de strategiile clienţilor cu care există colaborări în Bucureşti, dar şi a cererii locale existente. În deschiderea de noi branch-uri, şi Lugera & Makler îşi urmează, în general, clienţii. Portofoliul serviciilor oferite este acelaşi.

Proporţia în care clienţii apelează la acestea este diferită. "Din punctul de vedere al portofoliului de servicii, oferta locală şi regională nu se diferenţiază în niciun fel de cea din Bucureşti. Singura diferenţă este adaptarea serviciilor la ritmul şi ordinul de mărime al pieţelor din regiuni", spune Jac.

Reprezentare prin colaboratori

Companiile de head-hunting, ce caută persoane pentru posturile de management superior ori specialişti, preferă pentru dezvoltarea în ţară să lucreze prin colaboratori locali. Volumul de muncă nu necesită înfiinţarea de birouri şi nici nu este de aşteptat ca cererea să crească atât de mult încât o astfel de prezenţă să devină profitabilă.

"Ar trebui probabil să ajungem la nivelul de dezvoltare economică al Germaniei pentru a fi rentabil să înfiinţăm birouri locale", spune Rudolf Fedorivici, consultant al Advice Human Resources Romania, firmă specializată în recrutarea managerilor de top. Anul acesta, colaboratorilor pe care firma îi avea în Timişoara, Cluj şi Iaşi li s-au mai alăturat doi, în Sibiu şi Braşov. Pentru anul viitor, el ia în considerare o extindere în Republica Moldova şi Serbia.

Companiile locale de resurse umane ar putea fi sufocate de marii jucători

Creşterea concurenţei pe piaţa firmelor de recrutare are efecte multiple. Primul a fost chiar creşterea cererii de specialişti în resurse umane. Efecte mult mai profunde sunt de aşteptat însă în timp. Unul dintre acestea este intensificarea relocării regionale. Companiile vor porni mai agresiv în căutarea forţei de muncă în jurul marilor oraşe în care şi-au stabilit birourile. Bucureştiul nu are însă speranţe să primească ajutoare din partea filialelor nou-înfiinţate în ţară.

"Având în vedere creşterile economice prin noii investitori din anumite zone ale ţării, relocarea de personal către Bucureşti va fi în continuă scadere", spune Eliza Nechifor, Marketing & Communication Coordinator al Manpower, firmă care s-a extins anul acesta cu trei birouri. Pentru acei clienţi care au, la rândul lor, mai multe centre deschise în ţară, posibilitatea de a avea acelaşi partener pe partea de servicii pentru resurse umane la nivel naţional asigură o dezvoltare uniformă şi susţinută.

"Afacerile din zonele în care intrăm, prin deschiderea de noi birouri, câştigă de pe urma acestui fapt, întrucât aducem, în provincie, servicii integrate de resurse umane", spune Laura Huşti-Răduleţ, specialist PR al Lugera. Pe de altă parte, companiile locale de resurse umane vor înregistra o presiune sporită din partea competitorilor mai puternici şi cu o experienţă mai mare. Nu este exclus ca intrarea pe aceste pieţe a următorilor jucători de nivel naţional să se facă chiar prin achiziţia afacerilor existente.

"Părerea noastră este că numărul competitorilor din zona companiilor locale şi regionale va fi în scădere în perioada următoare, pentru că se vor impune companiile care oferă servicii profesioniste şi mai ales cele care reuşesc să ofere soluţii complete clienţilor lor. Cu alte cuvinte, companiile care nu oferă doar recrutare, ci şi servicii de leasing de personal, administrare de personal şi salarizare, de exemplu", spune Minola Jac Regional Development Manager al Barnett McCall Recruitment.

>> Afacerile din zonele în care intrăm, prin deschiderea de noi birouri, câştigă de pe urma acestui fapt, întrucât aducem, în provincie, servicii integrate de resurse umane
Laura Husti Răduleţ
PR Specialist al Lugera

>> Deschiderea centrelor noastre regionale permanente era de mult în plan şi s-a întâmplat în momentul în care am considerat că pieţele pe care le-am avut în vedere pot susţine dezvoltarea unor birouri de sine stătătoare
Minola Jac,
Regional Development Manager al Barnett McCall Recruitment.