CNSAS-ul german, acuzat de politizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 16 ani de când au fost predate Institutului Gauck, dosarele STASI provoacă încă dezbateri aprinse în Germania. Marianne Birthler, responsabilă pentru arhivele securităţii comuniste, este

La 16 ani de când au fost predate Institutului Gauck, dosarele STASI provoacă încă dezbateri aprinse în Germania. Marianne Birthler, responsabilă pentru arhivele securităţii comuniste, este acuzată că a împiedicat publicarea unei liste cu 43 de parlamentari germani, care au activat în Bundestag în perioada 1969 până în 1972 şi care au colaborat cu STASI. Gurile rele susţin că Birthler a ţinut secrete până astăzi dosarele politicienilor-colaboratori, atât social-democraţi, cât şi conservatori, fie pentru a-şi mai păstra o perioadă funcţia, fie din cauza unor presiuni politice.
Birthler respinge însă acuzaţiile şi motivează întârzierea publicării dosarelor prin faptul că este vorba de un volum de muncă imens, peste 350.000 de dosare care trebuie prelucrate. Ea a declarat recent că la cererea parlamentului german sau a cancelariei va face un raport despre implicarea celor 43 de politiceni în structurile securităţii comuniste. În mod normal, lista neagră ar trebui publicată anul viitor.