Cele mai poluate zone din Bucureşti, potrivit măsurătorilor unor staţii de monitorizare a calităţii aerului
0Poluarea ne sufocă şi ne îmbolnăveşte, însă pare să fie „elefantul“ din cameră pentru autorităţile din România, care întârzie să ia măsuri în acest sens.
Asta deşi cel puţin 23.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării, conform Comisiei Europene. În Capitală, limitele de poluare s-au depăşit şi în acest an, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât unele staţii de monitorizare a calităţii aerului nu funcţionează în fiecare zi. Concret, două dintre staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti, amplasate în centrul oraşului, pe bulevardul Mihai Bravu şi de pe Calea Victoriei, funcţionează cu întreruperi, aşa că pentru foarte multe zile nu sunt comunicate date.
Tocmai de aceea, zilele trecute, mai multe ONG-uri au lansat Platforma Aerlive.ro, care monitorizează calitatea aerului şi poluarea din Capitală. Bucureştenii pot consulta online platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasaţi în puncte esenţiale ale oraşului, iar ţinta e ca în 2020 să ajungă la cel puţin 50 de senzori integraţi. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 august – 3 decembrie, concentraţia medie zilnică de PM10 a depăşit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate staţiile de monitorizare.
Cele mai multe depăşiri – 11 zile – au fost înregistrate la staţia Calea Moşilor, iar cea mai mare depăşire a limitei a fost înregistrată la staţia Piaţa Sudului, staţia măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3). Aerlive.ro este şi despre implicarea cetăţenilor în procesul de măsurare a calităţii aerului. Prin intermediul platformei online, echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetăţenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze şi să-l menţină în funcţiune pe o perioadă de cel puţin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.
Platforma se găseşte online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua sa deruleze teste şi va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului.
Poluare peste limita admisă
Limita pentru „aer curat” este 12 micrograme de particule toxice per metru cub în decursul a 24 de ore, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite. În 2019, Capitala a înregistrat, în cea mai „poluată” zi, 1.272 micrograme/metru cub, un nivel extrem, arată o aplicaţie de măsurare a poluării a publicaţiei „New York Times“.
Aşa se face că Bucureştiul devansează capitala Indiei, New Delhi, care înregistrează 900 micrograme/m3. Situaţia în alte oraşe este şi mai gravă: în Cluj, concentraţiile de particule periculoase au atins şi 1.664 µg/m3; în Constanţa, 1.575 µg/m3, iar în Braşov, 1.134 µg/m3. La polul opus, cel mai puţin poluat oraş din România este Timişoara.
Praful nociv şi poluanţii prezenţi în aerul inspirat sunt extrem de periculoşi pentru sănătate. „Avem multe cazuri de cancere bronhopulmonare în Capitală. Asta pentru că nu se respectă anumite norme de mediu, nici măcar cele pentru existenţa spaţiului verde. Efectele imediate se văd la copii, prin cancerele de sânge. Avem circa 500 cazuri noi de copii bolnavi de cancer de sânge”, arăta recent preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia. Din cauza cantităţii mari de poluare pe care o producem, Comisia Europeană a dat România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.