Cât a ajuns chiria într-un bloc din București cu... apă caldă și căldură. Prețurile piperate nasc ironii: „Berceni e noul Cotroceni”

0
Publicat:

Prețurile imobiliarelor au explodat în România, în special în marile orașe, iar oamenii reușesc tot mai greu să își cumpere propria locuință. Între timp, chiriile au crescut tot mai mult și devin o povară pentru chiriași.

Cluj și București sunt cele mai scumpe orașe din România, iar chiriile de aici sunt de departe cele mai mari din țară. Așa s-a ajuns ca în Capitală, chiar dacă multe blocuri stau de ani de zile fără apă caldă și căldură, prețurile să crească de la o zi la alta. De altfel, în București, chiar pentru un apartament cu două camere, fără centrală, aer condiționat și alte dotări, situat în zone până acum considerate mai ieftine să depășească 400 de euro.

Este și cazul unui apartament cu două camere închiriat în Capitală, al cărui anunț i-a amuzat pe unii internauți. Unul dintre atuuri a fost că în bloc locuiesc „persoane importante și din primărie”, așa că spre deosebire de multe alte blocuri, acolo curge apa caldă la robinet, iar oamenii pot să se spele fără să riște să se îmbolnăvească din cauza temperaturii. Postat pe un un grup de Facebook dedicat celor care își caută o chirie sau vor să închirieze un apartament în București, anunțul a provocat un adevărat val de ironii. Asta și după ce internauții au observat detaliul legat de „persoanele importante”, care a fost șters mai apoi.

Apă caldă și căldură iarna

Ajutăm o prietenă care oferă prima închiriere a unui apartament cu 2 camere, decomandat (55 m2), situat la etajul 4 din 9, dotat cu balcon închis. Toate camerele (inclusiv balconul) sunt dotate cu geamuri termopane și sunt proaspăt renovate și amenajate, inclusiv dotarea cu parchet laminat. Vederea din balcon este cea a unei grădini frumos amenajată, care oferă un spectacol de miresme datorită copacilor de tei, care asigură o atmosferă răcoroasă pentru apartament pe timpul verii”, e prima parte a anunțului.

În continuare, autorul postării vine cu câteva detalii despre locul în care se află apartamentul și despre dotări.

„Apartamentul este situat în Aleea Dorohoi nr.6, sect.4 (foarte aproape de supermarketul Lidl, dar și Kaufland ) fiind aproape de piața Covasna și estimativ la minim 10 min cu mașina 313 față de stația de metrou Sudului. Mobilierul este parțial nou în sufragerie, dormitor și în bucătărie. Baia este proaspăt amenajată cu gresie, faianță, cadă, un vas WC modern, mașină de spălat nouă, inclusiv dulap nou. Bucătăria este prevăzută cu mobilier nou și aragaz pe gaz, frigider-combină, aspirator, set mătură-făraș, coș gunoi etc”, mai scrie autoarea postării.

Aceasta mai precizează că apartamentul nu poate fi închiriat străinilor și proprietarilor de animale, ceea ce a trezit reacții negative ulterior.

„Închirierea se face în baza unui contract înregistrat la ANAF de min 1 an ( din păcate fără cetățeni străini și animale de companie, datorită unor experiențe neplăcute). La dat semnării contractului se achită 1 chirie și 1 garanție (preț negociabil EUR 420 la vizionare). Blocul este curat, cu vecini civilizați și liniște, dar și bine întreținut, prevăzut cu camere de filmat la întrare/ieșire. Căutăm persoane serioase, așa cum noi oferim respect și seriozitate. Pentru cei interesați așteptăm mesajele dumneavoastră”, a mai scris ea.

A urmat o ploaie de mesaje în care cei mai mulți au desființat anunțul și s-au declarat surprinși de condiții și de prețul pe care în consideră mult prea mare.

„Doamnă, la acest preț trebuia să existe centrală, fără să spun că mușamaua din bucătărie, aragazul nu prea au ce cauta la 420 de euro. Nici măcar nu sunt ironică, mai aruncați un ochi pe închirieri”, a fost primul mesaj.

Puteți cere și 500, dacă tot aveți țevi și mătură cu făraș”

„Închirierea nu stă într-o mușama din bucătărie. Aragazul este nou, la fel și combina. Din păcate vor fi comentarii de la persoane cârcotașe care nu-și dau seama de investiția în amenajare, de la faianță, gresie termopane, parchet laminat, mobilier, țevi și instalații noi, să fie curat, să respecți chiriașul și să oferi un mediu ambiant în care să se simtă ca acasă, așa cum ne-ar place și nouă, în calitate de proprietari. Va recomand să comentați la vizionare, din respect de sine, față de grup și față de proprietari. O seară binecuvântată!”, i-a răspuns autoarea postării inițiale.

Aveți dreptate. Puteți cere și 500, dacă tot aveți țevi și mătură cu făraș”, a venit replica.

Este o zonă ieftină, nu merită”, a intervenit cineva. „Doamnă, în “dormitor”, e pusă o canapea la mișto unde nu încap 2 oameni 100%, dar suntem noi cârcotași”, a completat altul.

„Fără supărare, mai mult de 320 nu merită. Canci tv, canci aer, în sufragerie ai un fotoliu și 3 scaune. În dormitor canapea etc. Nu vă critic, ci doar vă dau un sfat. Dacă vrea să-l închirieze (preferabil rapid) să mai scadă vreo sută. Așa o descriere înflorită cu miresme, cu tei, cu faptul că îmi oferi coș de gunoi și matură mă face să râd”, a scris alt internaut.

Departe de Piața Sudului

„Cred că este greșită estimarea “la 5 min de stația de metrou Sudului” dacă va referiți la stația Piață Sudului sunt cam 20 min cu autobuzul 216 și aprox 36 de min pe jos. Stau în zona metroului mai exact lângă mall Sun plaza și eu fac 5 min până la metrou, dar conform adresei scrise mai sus este greșit să ziceți că sunt 5 minute până la Sudului. Sora mea a văzut anunțul și era încântată că e aproape de metrou, asta pentru că nu știe orașul, dar bine că m-a întrebat…”, a punctat un internaut.

Și alții au confirmat acest aspect. „Și mai adăugăm timpul până la stație plus cât aștepți autobuzul se ajunge lejer la 30 de minute”, a adăugat cineva. „Nu sunt 5 minute. Sunt născută și am stat 30 de ani în blocurile de lângă școală. Nu au fost niciodată 5 minute până la Piața Sudului”, a venit altă completare.

Bine că are set de mătură și făraș, că altfel cine știe ce se face viitorul chiriaș”, a comentat cineva.

Alții au luat-o la rost. „Oare e așa greu să fii onest și serios cu viitorii chiriași? Să le oferi detaliile corecte și un minim de confort, cum ar fi un pat cu saltea, nu o canapea care se extinde (cel puțin la banii ăștia pe care îi cereți) un AC pentru că Bucureștiul fierbe vara, o centrală pentru că nu vreau să mă bazez pe vecinii mei super importanți că-mi asigură căldură, dar în schimb cereți respect și seriozitate. Atunci când caut să mă mut primele aspecte pe care le caut sunt acestea nu gresia și dulapurile moderne sau matura și fărașul care le iau din Jumbo cu 20 lei. Vorbesc din postura unui om care caută să se mute și a obosit să dea numai de anunțuri pompoase, dar care oferă jumătate din ce promit. Nu vreau să arunc cu răutate spre dumneavoastră, ci cu mai multă atenție în a fi oameni unii cu alții să oferim ceea ce așteptăm! Cu toții așteptăm respect și seriozitate, dar trebuie să dăm și noi dovadă de asta ca să-l primim la rândul nostru”, a explicat o doamnă.

Ironii pentru „persoanele importante”

Alții au observat că în anunțul inițial, refăcut ulterior cel mai probabil, autoarea postării a scris și că în blocul respectiv locuiesc „persoane importante care lucrează în primărie și persoane importante”. Nu puțini au fost cei care au ironizat-o pentru aceste detalii, iar unii au întrebat-o ce s-ar întâmpla cu apa caldă și căldura dacă „persoanele importante” ar deceda, în timp ce alții au întrebat-o dacă în blocul respectiv există apă caldă și căldură doar datorită faptului că acolo locuiesc aceste persoane.

„Prețul e pentru „funcțiile alea importante” din bloc?”, a fost o primă ironie.

„Stimată doamnă, mai am o curiozitate: în toate anunțurile pe care le puneți dvs stau „persoane importante care lucrează în primărie și imp”? Ăștia trimit căldură doar la funcții sau cum?”, a continuat altul.

„Persoanele importante” i-au intrigat și pe alții. „Am o întrebare totuși... dacă mor persoanele alea importante care stau în bloc ne luăm la revedere de la apa caldă?”, a întrebat cineva.

„Cât de importante pot să fie persoanele alea? Stau în Berceni, totuși”, s-a întrebat un internaut. „Berceni e noul Cotroceni”, a răspuns altul în glumă.

Nu pot să cred că "persoane cu funcții importante" în bloc a ajuns să fie pitch de inchiriere”, a fost altă replică.

„Prietena asta a ta nu știe sa foloseasca internetul sau care e faza? Cât despre persoanele «imp.» (presupun că înseamnă importante), așa funcționează? Ai apă caldă de la primărie doar dacă ești important?”, a întrebat altul.

„Eu îmi închipui cum țevile de apă caldă vorbesc între ele, hai că suntem ruginite, dar nu crapă. În zonă, locuiesc „persoane cu funcții importante” în blocul ăla, nu dăm cu avarie, ne stricăm mai spre nord, așa”, a fost altă ironie.

Insultător este sa și cereți atâția bani la condițiile pe care le menționați și la confortul oferit. Daca sunteți dispusă să modificați, de ce sunteți dispusă doar după ce vin criticile? De ce nu ați făcut dinainte să faceți anunțul? Ați lăsat așa cî poate pică vreun fraier cu coloana de oțel să doarmă pe canapeaua aia. Și dacă faceți modificări și puneți pat, mai puneți alte 200 de euro la chirie, așa-i?”, a atacat-o altcineva.

„L-am apucat pe Dumnezeu de-un picior?”  

„Doamne… Eu m-am mutat în apartament cu 3 camere, cadă cu jacuzzi, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe, uscător, cuptor cu microunde, cuptor electric șamd, la 3 minute de mers pe jos până la metrou, cu 400 de euro. Asta acum 3 luni. Plus că proprietarul adoră animalele de companie. (Am o bestie mică de 4,5kg). Înseamnă că l-am apucat pe Dumnezeu de-un picior?”, a scris o doamnă.

„Anunțul ăsta e mai degraba o gluma proastă decât o ofertă. Să pui tinichelele alea la peste 2.000 de lei lunar înseamnă să fii lunatic sau să cauți fix să-ți bați joc. Plus locația, la culcuieții din deal”, a scris altă doamnă. 

Când am citit “vas WC modern” mi-a stat inima. Am crezut că vorbim despre o toaletă japoneză care să fie highlight-ul apartamentului. Ce naivă sunt și eu”, a fost încă o replică usturătoare.