Capitala şi judeţele Cluj şi Sibiu, fruntaşe la vaccinare. Care sunt judeţele codaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul la vaccinare este facil în mediul urban

Potrivit unei estimări făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, în Bucureşti, imunitatea de grup depăşeşte 50%, rata de acoperire vaccinală ridicându-se la 45% din populaţia eligibilă de peste 16 ani. Însă rata de acoperire vaccinală la nivel naţional este de doar 26%, iar ca să crească, coordonatorul campaniei de vaccinare le-a lansat o provocare Andreei Esca, lui Bobonete, Mândruţă şi vărului Săndel.

„În municipiul Bucureşti avem o rată de acoperire vaccinală în populaţia eligibilă de peste 16 ani, populaţia rezidentă, de 44,9%, ceea ce considerăm că este o rată foarte bună de acoperire vaccinală, este mult peste media naţională şi probabil că în Bucureşti rata de imunitate de grup, cumulată între vaccinare şi trecerea prin boală, este mult peste 50%, ceea ce explică situaţia epidemiologică favorabilă”, a explicat joi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cluj, în top judeţe cu rate mari

După Bucureşti, pe locul II cu cea mai mare rată de vaccinare se află judeţul Cluj – cu o proporţie de 41,43% din populaţia eligibilă, urmat de judeţul Sibiu – cu 35,15% şi judeţul Braşov – cu 33,13%. 

Alte judeţe cu o rată mai mare de 30% sunt: Timiş – 31,66%, Constanţa – 31,75% şi Alba – 30,77%. La polul opus, cea mai mică rată este în judeţele Giurgiu – 16,6%, Botoşani – 16,6%, Suceava – 15,7%, a mai spus Gheorghiţă. Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional este de 26%. 

De săptămâna viitoare, a adăugat coordonatorul, situaţia ratei de vaccinare va cuprinde şi persoanele peste 12 ani din populaţia rezidentă, deoarece din această săptămână a început şi vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani.

Aproape 2.000 de copii până în 15 ani, vaccinaţi

De altfel, până joi, au fost imunizaţi 1.903 copii cu vârste între 12 şi 15 ani, peste 4.000 fiind programaţi în platformă. Cei mai mulţi copii din această categorie de vârstă – 494 – au fost imunizaţi în Bucureşti, în judeţul Cluj – 178 şi în judeţul Ilfov – 140. 

Pentru vaccinarea minorilor este nevoie de acordul scris al părintelui sau tutorelui legal, care trebuie să fie prezent la centru în momentul vaccinării. Vaccinarea copiilor a început, miercuri, 2 iunie, România fiind prima ţară din UE care a demarat imunizarea acestei categorii. 

Cât priveşte vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, medicul a mai spus că până pe 2 iunie s-au imunizat 85.709 persoane, cele mai multe, 57%, în mediul rural: „În mediul rural, în Dolj sunt cele mai multe persoane vaccinate prin cabinetele medicilor de familie – 3.018 persoane, Călăraşi – 2.874, Mureş – 2.763, Dâmboviţa – 2.711, Timiş – 2.683, Argeş – 2.575”. 

În ceea ce priveşte judeţele unde s-au vaccinat cele mai multe persoane în mediul urban prin cabinetele de medicină de familie, Timişul este pe primul loc cu 4.235 de persoane, urmat de Bucureşti – 1.865, Dâmboviţa – 1.808, Arad – 1.702 şi Constanţa – 1.677. 

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că, la aproape o lună de la începerea campaniei de imunizare prin cabinetele medicilor de familie, până la acest moment sunt 2.127 de cabinete care au o activitatea de vaccinare. „Sunt aproape 2.900 de contracte încheiate cu casele de asigurări de sănătate între medicii de familie şi case în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare, aşa încât în perioada următoare vor începe activitatea de vaccinare, dintre cele 2.127 de cabinete de medicină familie care au activitate de vaccinare 1.062 de cabinete sunt în mediul urban, 1.065 în mediul rural”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Cum vom intra în posesia paşaportului COVID

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, susţine că suntem în grafic cu tot ceea ce trebuie să facem privitor la certificatul verde digital. Acesta ar urma să faciliteze călătoriile dintre statele UE. „Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a explicat Baciu.

Certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat: „Vom crea un cont, ne autentificăm, vom primi la e-mail un link de unde putem descărca certificatul. Certificatul se referă la trei situaţii: la vaccinare – faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare – faptul că am trecut prin boală, sau absenţa infectării, dată de un rezultat RT PCR negativ”.

Certificatul va putea fi prezentat în vamă fie în format fizic, fie în fomat digital, întrucât codul QR poate fi scanat.

Însă, a mai spus dr. Baciu, acest certificat digital va arăta doar un status al persoanei respective, regulile de acces în fiecare ţară UE fiind stabilite de fiecare stat în parte. 

Programul localurilor în care au loc nunţi şi botezuri a fost prelungit 

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că programul localurilor în care au loc nunţi sau botezuri a fost prelungit până la ora 2.00. „La propunerea CNSU, a fost aprobat în şedinţa de Guvern ca evenimentele private, de tipul nunţilor, botezurilor etc. să poată fi desfăşurate în restaurant până la ora 2.00, prelungindu-se astfel programul restaurantelor, doar pentru evenimente private cu două ore“, a transmis Guvernul.

Valeriu Gheorghiţă lansează o provocare pentru Andreea Esca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a lansat, printr-un mesaj video, o provocare pentru Andreea Esca, Lucian Mândruţă, Mihai Bobonete şi Văru Săndel de a spune ce înseamnă vaccinul pentru ei. Pentru el „vaccinul conţine mai puţină suferinţă, mai puţini oameni bolnavi, mai puţine decese, mai puţine restricţii”, a adăugat Gheorghiţă.

„Ce conţine vaccinul? Vaccinul conţine mai puţină suferinţă, mai puţini oameni bolnavi, mai puţine decese, mai puţine restricţii. Vaccinul conţine bucuria lucrurilor care ne-au lipsit în toate aceste luni de pandemie, conţine concedii petrecute la mare şi în Deltă cu prietenii şi familia. Conţine mersul la locul de joacă cu copiii, conţine zâmbetul oamenilor din spatele măştilor. Vaccinul conţine normalitate! Lansez o provocare pentru Andreea Esca, pentru Lucian Mândruţă, pentru Mihai Bobonete şi pentru Sandu Pop, cunoscut publicului ca vărul Săndel: ce conţine pentru voi vaccinul?”, a spus Valeriu Gheorghiţă, într-un mesaj video postat joi pe pagina de Facebook RO Vaccinare. Lucian Mândruţă a fost primul care a răspuns provocării lansate de Valeriu Gheorghiţă în cadrul campaniei de informare privind imunizarea. „M-a provocat azi Valeriu Gheorghiţă să spun ce conţine pentru mine vaccinul. Norocul face să fiu la mare, să iasă soarele tocmai când am pus trepiedul, şi să... Dar nu mai bine vă uitaţi cu sunet?", a scris Lucian Mândruţă pe pagina sa de Facebook, acolo unde a publicat şi un clip video.