Bistriţa: Impozitul forfetar i-a înnebunit pe proprietarii micilor firme
0Bistriţenii s-au îmbulzit la Registrul Comerţului să-şi suspende SRL-urile. Zilnic, se înregistrează de trei ori mai multe solicitări de suspendare şi dizolvare decât au fost tot anul trecut
Practic, toată luna aprilie, la Oficiul Registrului Comerţului Bistriţa-Năsăud (ORC) s-a înregistrat o afluenţă neobişnuit de mare de cereri de suspendare a activităţii şi chiar de dizolvare. Punctul culminant a fost atins astăzi, în ultima zi lucrătoare înaintea intrării în vigoare a ordonanţei care stabileşte impozitul forfetar. Dimineaţa, în jurul orelor 11,00 existau circa 50 de solicitări, potrivit directorului ORC, Elena Szacs, mai multe decât pe întreg anul 2008, când au fost suspendată la cerere, activitatea a 36 de firme. Directorul crede că numărul cererilor va depăşi astăzi 150, în condiţiile în care ieri au fost înregistrate circa 100 de solicitări.
Informaţii confuze
Oamenii care au luat cu asalt ghişeele de la ORC sunt în ceea cea mai mare parte nedumeriţi, iar unii stau la coadă, doar ca să afle un răspuns.” Nici nu ştiu ce să fac, am făcut cerere de dizolvare în februarie, dar mai durează procedurile cu lichidatorul judiciar, iar eu nu ştiu dacă în condiţiile astea mă obligă sau nu să plătesc impozitul forfetar” ne spune Ioan Lazăr, co-proprietarul unui srl. Firmele multora dintre bistriţenii care au făcut coadă astăzi la Registrul Comerţului nu au avut activitate niciodată: ,, Am infiinţat în urmă cu vreo doi ani firma din România, însă nu a funcţionat pentru că eu locuiesc şi lucrez în Spania”, mărturiseşte Gheorghe Anton, proprietarul unei firme de construcţii. „Acum trebuie să stau la coadă aici şi să plătesc alţi bani ca să o suspend, din cauza legilor ciudate din ţara noastră. Eu am avut firmă şi în Spania dar nu am avut de facut atâtea acte şi de stat atâta la cozi”, povesteşte revoltat Anton proprietarul unei firme de construcţii.
Mirela Marea care este acţionarul unei firme ce se ocupă cu activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică spune că îşi suspendă activitatea pentru trei ani, deşi nu ştie sigur dacă acest lucru o va scuti de plata impozitului forfetar. ,, Nu ştiu sigur nimic. Nici măcar dacă este valabilă această procedură, dar o fac pentru că nu avem în această perioadă niciun fel de activitate.”
Nu sunt norme de aplicare a ordonanţei
Elena Szakas, directorul ORC Bistriţa explică oamenilor de dimineaţă ce au de făcut şi încearcă să le dea cel mai bun sfat. Dar nu toate aspectele aplicării ordonanţei cu impozitul forfetar sunt clare şi le recomandă să întrebe la Direcţia Generală de Finanţe pentru că normele metodologie de aplicare a legii impozitului forfetar nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Prin urmare nu se ştie sigur dacă suspendarea îi va scuti de plata acestui impozit, iar lichidarea este o procedură de durată: ,, Eu nu garantez nimic, nu am văzut încă legea, ceea ce ştiu este din auzite”, precizează aceasta. Pentru a suspenda activitatea pe o perioadă de maximum 3 ani costurile totale depăşesc 120 de lei, iar pentru a o desfiinţa, cheltuielile ajung la aproape 800 de lei, fără a lua în calcul onorariul lichidatorului.
Coşmarul micilor firme
Începând cu data de 1 mai va intra în vigoare ordonanţa de urgenţă care stabileşte că firmele vor plăti un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei, dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei şi 43.000 de lei pentru venituri de peste 129 mil. lei. Pentru a suspenda activitatea pe o perioadă de maximum 3 ani trebuie să plătiţi 120 de lei, iar pentru a o desfiinţa, costul ajunge la aproape 800 de lei, fără a pune la socoteală onorariul lichidatorului.