Au început procesele COVID-19. Zeci de angajaţi infectaţi de la Ambulanţa Olt cer despăgubiri de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 20 de cadre medicale din cadrul Ambulanţei Olt, raportate ca fiind infectate cu Covid-19, dau în judecată Serviciu de Ambulanţă, acuzând un „accident de muncă” fiindcă s-au contaminat cu coronavirus, dar şi expunerea lor în mod neprotejat la condiţii de muncă improprii.

Cele 20 de cadre medicale din cadrul Ambulanţei Olt, raportate ca fiind infectate cu Covid-19, dau în judecată Serviciu de Ambulanţă, acuzând un „accident de muncă” fiindcă s-au contaminat cu coronavirus, dar şi expunerea lor în mod neprotejat la condiţii de muncă improprii.

Avocatul Adrian Cuculis a declarat că cele 20 de cadre medicale susţin că începând din martie, de când a fost instituită starea de urgenţă, li s-a pus la dispoziţie măşti pentru copii, în loc de măşti pentru adulţi, fapt pentru care nu îşi puteau acoperi gura şi nasul.

„Ceea ce susţin aceşti oameni, şi mi se pare un lucru foarte grav, este că au primit măşti de copii în loc să primească măşti pentru adulţi, s-au folosit produse neconforme pentru dezinfectarea ambulanţelor – soluţiile erau atât de diluate încât părea că mai mult dădeau cu apă, vizetele şi ochelarii de unică folosinţă de fapt au fost obligaţi să le refolosească şi să le dezinfecteze încă din luna martie, tot de atunci şi până acum se pare că nu li s-a făcut niciun test, deci practic nu s-a organizat niciun fel de testare să vadă dacă au ceva, nu în ultimul rând se pare că DSP-ul le-a spus iniţial să meargă la muncă în continuare,  pentru ca apoi să le spună „staţi puţin că sunteţi infectaţi toţi, plecaţi de la muncă”, asta după ce ei făcuseră mai multe ture pe acolo. La fel de bine se pare că virusul asta COVID, sigur a fost luat de doamna aceea din Mioveni, dar cei de la Ambulanţă spun că e un virus pe care l-a adus de acasă. Nu, nu l-a adus de acasă, ci din pricina acestor condiţii improprii la locul de muncă s-a ajuns la infectare. 

Noi cerem acum despăgubiri de 50.000 de euro fiecare, a fost o sumă cerută la îndrumarea mea şi cred că un minim de 20-25.000 de euro reprezintă minimul ca despăgubire la care aceşti oamni sunt îndreptăţiţi. Mai ales că stigmatul este unul foarte puternic în societate când ai coronavirus şi lumea se uită lung la tine. Unde mai punem că vorbim de un incident la locul de muncă, aşa vrem să-l trecem pentru că Ambulanţa Olt nu a respectat aşa un minim de siguranţă cu privire la oamenii aştia care erau în prima linie”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Acesta susţine că situaţia celor 20 de angajaţi de la Ambulanţa Olt nu este cu nimic diferită de cea a celor aproape 3.000 de cadre medicale ce s-au infectat cu acest virus. „Acest caz nu este cu absolut nimic diferit de cel al unor medici din spitale care s-au infectat, atâta vreme cât se constată de fapt încălcarea condiţiilor de securitate în muncă. Oricare din ţara asta poate să facă acelaşi lucru. Acest caz este doar o premieră, ei au fost primii care au spus că aşa ceva nu se poate. Pur şi simplu nu mai sunt de acord să plece capul şi să accepte această situaţie, pentru care ei nu au avut nicio vină”, a precizat acesta.

Nu în ultimul rând, Adrian Cuculis susţine că nu poate fi susţinut argumentul cum că întreaga ţară trecea printr-o stare de necesitate şi că astfel personalul medical ar fi trebuit să accepte minusurile acestei situaţii. „Nu există aşa ceva. Nu poţi să spui că pe situaţie de urgenţă se pot face astfel de derogări. Tocmai de aceea este situaţie de urgenţă, să confişti de la alţii, nu poţi să derogi de la dreptul la sănătate indiferent în ce stare eşti”, a mai subliniat acesta.

Primul caz de infectare cu noul coronavirus la un angajat al Ambulanţei Olt a fost confirmat pe 18 mai la o asistentă în vârstă de 45 de ani, cu domiciliul în judeţul Argeş, care venea la serviciu cu trenul sau alte mijloace de transport călători. Pe 20 mai a fost confirmată infectarea a încă 12 angajaţi ai SAJ Olt şi joi au fost confirmate încă două cazuri de COVID-19 la aceeaşi instituţie. Până în acel moment, angajaţii SAJ nu au fost testaţi niciodată pentru coronavirus. Deşi iniţial li s-a spus să lucreze, a doua zi, după ce au făcut zeci de vizite la pacienţi, au fost sunaţi de către Direcţia de Sănătate Publică care i-a anunţat că sunt infectaţi. Cadrele medicale acuză că au fost spitalizate cu persoane infectate, deşi rezultatele testelor nu le primiseră.

Procurorii au deschis dosar penal

Procurorii au deschis o anchetă penală în urma focarului de coronavirus de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt, precizând că în urma anchetei epidemiologice realizate de DSP la această instituţie au fost depistate 20 de persoane care erau infectate cu Covid-19.

De asemenea, o angajată SJA s-a prezentat la muncă, deşi avea simptome de coronavirus, fără a anunţa acest lucru.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Olt, procurorii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Judeţene Olt, Serviciul Investigaţii Criminale.

Conform sursei citate, perioada 21-25 mai, Direcţia de Sănătate Publică Olt a făcut o anchetă epidemiologică la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt, unde a identificat 20 de persoane pozitive Covid-19, în contextul în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt nu ar fi făcut dovada efectuării la locul de muncă a triajului zilnic privind starea de sănătate în rândul personalului.

„De asemenea, s-a mai constatat că o salariată a Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-ar prezentat la lucru, începând cu perioada 14/15 mai, deşi prezenta semne clinice de boală, fără ca personalul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă să se autosesizeze şi fără ca bolnava să se autodeclare, aceasta fiind depistată în data de 18 mai la Spitalul Covid-19 Mioveni ca fiind purtătoare a acestui virus”, se arată în comunicat.